• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

144 szakdolgozó tanuló versenyzik az első helyért

Hírek 2024.03.20 Forrás: MESZK - Weborvos
144 szakdolgozó tanuló versenyzik az első helyért

A verseny egyik célja a magyarországi egészségügyi középfokú szakképzés színvonalának növelése.

Már zajlik a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) szervezésében a II. Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Verseny országos döntője Budapesten és három vidéki helyszínen, Kecskeméten, Miskolcon és Nyíregyházán. A verseny célja a magyarországi egészségügyi középfokú szakképzés színvonalának további növelése, a szakképzésben kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalok és felkészítő tanáraik eredményeinek elismerése.

A MESZK közleménye szerint a verseny célja az is, hogy az eredeti munkakörnyezetet szimuláló gyakorlati feladatok által felmérjék a versenyzők szakmai tudását. Cél továbbá az egészségügyi szakmák társadalmi presztízsének növelése és a szakmák bemutatásával a szakképzésbe való belépés vonzóvá tétele, ezzel is elősegítve a pályaválasztó fiatalok orientációját.

Az előző tanévben megrendezett I. szakképzési versenyre 42 intézmény 634 tanulója/képzésben résztvevője jelentkezett, és a helyi versenyeket követően a vármegyei döntőkre 16 helyszínen, 34 versenycsoportban 425 versenyző részvételével került sor, míg az országos döntőn 124 versenyző vett részt 12 versenycsoportban, 7 versenyhelyszínen.

A 2023/2024. tanévben ismét meghirdetett versenyre már 48 iskola 813 tanulója/képzésben résztvevője jelentkezett, és közülük a helyi versenyeket követően 438 versenyző jutott tovább a vármegyei döntőkbe. A vármegyei döntőket 20 területi szervezetnél 55 versenycsoportban bonyolították le, melynek eredménye alapján 144 versenyző jutott tovább a mai országos döntőbe. Az országos döntőt 13 versenycsoportban zajlik Budapesten és három vidéki helyszínen (Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza).

Az országos döntő központi gyakorlati versenytevékenység, melynek során a versenyzők beteg nélküli szituációs feladatot végeznek el, a feladathoz tartozó tevékenységeket mutatják be szimulációs eszközök használatával és szükség esetén imitátorok bevonásával. A versenyfeladat bemutatására versenyzőnként maximum 30 perc áll rendelkezésre. A verseny zárásakor, az országos döntő alkalmával a versenyzők elismerése mellett nagy hangsúlyt helyeznek a felkészítő pedagógusok, gyakorlati oktatók, egészségügyi szakképzést folytató technikumok és duális képzőhelyek elismerésére is – zárul a közlemény.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink