• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A Richter Főnix Közösség programja 2024-ben is folytatódik

Hírek 2024.03.28 Forrás: Richter Geredon NyRt. - Weborvos
A Richter Főnix Közösség programja 2024-ben is folytatódik

A kezdeményezés célja, hogy bemutassa azon nők történetét és életútját, akik gyakran kilátástalannak tűnő helyzetekből álltak fel.

Teremtsd újjá magad! – mondja a  2018-ban indult Richter Főnix Közösség program mottója, amely ebben az évben már a hetedik évadjába lépett. A kezdeményezés célja, hogy bemutassa azon nők történetét és életútját, akik gyakran kilátástalannak tűnő helyzetekből álltak fel, legyen szó betegségről, balesetről, vagy más nem várt tragédiáról. A történetek bemutatásával hisszük, hogy egyszerre adjuk meg a hétköznapi hősöknek járó figyelmet, és segítjük a hasonló élethelyzetben lévő nőket, anyákat, lányokat, akiknek reményt és erőt adhatunk az előttük álló akadályok leküzdéséhez.   

A Richter Főnix Közösség 2024-ben ismét három nehéz, ám csodálatos élettörténetet mutat be olyan nőkről, akik nemcsak kiállták az élet által eléjük gördített próbatételeket, hanem erőt, bátorságot és inspirációt találtak a saját útjukon arra, hogy megéléseikkel, tapasztalataikkal másokat is segítsenek.  

A történetek március 11-től folyamatosan lesznek elérhetőek a Richter a Nőkért Youtube csatornáján, valamint a Richter Főnix Közösség weboldalán.  

Idén a kezdeményezéshez csatlakozott Szilágyi Áron Szent István-renddel kitüntetett, háromszoros olimpiai, háromszoros világ- és háromszoros Európa-bajnok magyar kardvívó. 

„Egy picit imposztornak érzem magam férfiként ebben a közösségben, de talán nem baj az, ha mi férfiak is odaállunk, és azt mondjuk, hogy ezek fontos történetek, fontos tanulságok, amiket ezek a történetek hordoznak. Nem csak a nők számára lehetnek hasznosak, hanem bárkinek igazából.” 

Szilágyi Áronnal készített interjút itt lehet megnézni.    

A Főnixek történeteinek tolmácsolásában idén is aktív szerepet vállalt Jakupcsek Gabriella, aki a kezdetek óta a projekt egyik közreműködő alkotója, és a közösség védnöke Szekeres Pál, olimpiai bronzérmes, paralimpiai bajnok vívó. 

“Hét évvel ezelőtt megálmodtuk a Richterrel, hogy nagyszerű nők sikeres életküzdelmeit bemutatjuk évről évre, hogy mások is erőt meríthessenek belőle. Idén is megtiszteltek a Főnixek a történeteikkel melyeket hamarosan mindenki megismerhet. Köszönöm az őszinteségüket!”  

„A végső üzenet az, hogy az ember meg tudja csinálni. Mindannyiunkban ott van az a hatalmas élni akarás, küzdeni akarás, túlélési ösztön, ami ha megfelelő irányba megyünk, akkor működik.”  

Az idei évben kértünk fel először neves szakértőket - Dr. Szondy Máté szakpszichológus, családterapeuta kutatót, Juhász Bettina pszichológust, a Mélylevegő Projekt alapítóját, Dr. Tari Annamária pszichoanalitikust - hogy a Főnix történetekben elmesélt elakadásokról, problémákról és megoldásaikról mélyebben beszélgessenek  az érintettekkel és Jakupcsek Gabriellával.   

A Richter Főnix Közösség legújabb tagjai: 

Bérczes Judit „Judy” - „Ha sikerül egy olyan pillanatot megélni, amikor tökéletes minden, akkor azért hálát adok.” 

Judy három gyönyörű gyermek édesanyja, ikerfiai születése után rövidesen egy csodaszép kislánnyal gyarapodott a családja. Azonban életük Mia megszületése után 7 hónappal, egyik pillanatról a másikra darabokra tört. Egy ártalmatlannak tűnő lázgörcsös rohamot követően Judyék szinte azonnal megkapták a lesújtó diagnózist, miszerint a kislánynak egy súlyos és gyógyíthatatlan genetikai betegsége, Dravet-szindrómája van. A mindennapos küzdelem során Judy rájött arra, hogy az életet nem lehet elhanyagolni, ezért az álmait nem feladta, hanem elkezdte azokat megvalósítani. Megtalálta a túlélő stratégiát az egész családja számára. 

Judy történetéhez Dr. Szondy Máté szakpszichológus, családterapeuta adta szakértelmét, akinek az optimizmus és tudatos jelenlét is kutatási területe.   

Judy történetét feldolgozó film bemutatója:   

2024. március 11-én Richter a Nőkért Youtube csatornáján.   

Horváth Hella - „Ha magamat rendben tartom, hogyha a gondolataimat tudom fókuszálni, tudok rájuk figyelni, akkor a világ az enyém.”

Horváth Hella, mindig is aktív, tevékeny életet élt. Egyedülálló édesanyaként, fia jövője és az ő boldogulása volt számára mindig is a legfontosabb. Gyermeke továbbtanulásának támogatása érdekében több teljes embert kívánó munkát is elvállalt. Idegrendszere azonban - valószínűleg a túlhajszoltság miatt - egy légúti fertőzés szövődménye nyomán felmondta a szolgálatot. Egyik napról a másikra teljesen lebénult. Hella eldöntötte, hogy lelkileg és testileg is újra talpra fog állni.   

Hella történetét Juhász Bettina pszichológus segített jobban megismerni és megérteni.   

Nagyillés Éva - „Ebben a térben és időben most: anya vagyok, feleség vagyok, gyermek vagyok, testvér vagyok, ismeretlen ismerős vagyok, önkéntes segítő vagyok, koramentor vagyok. Egy vagyok közületek az emberek közül! Egy vagyok, akinek ezer arccal ezer harca volt.”

Éva és férje hét évig vártak arra, hogy életükben bekövetkezzen a csoda, a várva várt gyermekáldás. Terhességének 38. hetében a dolgok nem várt fordulatot vettek, babájukat elveszítették. Együtt próbálták feldolgozni az elfogadhatatlant és a trauma még közelebb hozta őket egymáshoz. Rövidesen ismét gyermeket vártak. Kisfiuk, Soma korábban érkezett a vártnál, amely újra megpróbáltatások sorozatát jelentette számukra.  Éva az inkubátor mellett megfogadta, hogy egyszer visszatér a kórházba segíteni. A fogadalmát megtartva, a mai napig (kora)mentorként támogatja a hozzájuk hasonló sorsú családokat. 

Éva traumáira és annak feldolgozására Dr. Tari Annamária pszichoanalitikus adott szélesebb szakértői rálátást.  

A történetek március 11-től lesznek elérhetőek a Richter a Nőkért Youtube csatornáján, valamint a Richter Főnix Közösség weboldalán, a forgatásokon készült fotók és a Főnixek portréfotói pedig innen tölthetőek le.  

Fotó: A Richter Főnix Közösség legújabb tagja Bérczes Judit „Judy” - Richter

 

Legolvasottabb cikkeink