• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Erre a mondatra vár mindenki az egészségügyben

Lapszemle 2024.04.18 Forrás: economx.hu
Erre a mondatra vár mindenki az egészségügyben

A centrumkórház évente 60-70 milliárd forintból gazdálkodik, kétezres ágylétszámához képest, a kórházi adósság emelkedése nem számít kiemelkedőnek.

Év végére harmonizálhatók a várólistáink, mondta az Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórház főigazgatója, Wikonkál Norbert Miklós az Economxnak az intézmény egyéves átalakulása kapcsán.

2023. január 1-től működik önálló intézményként az Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórház. Hosszú és küzdelmes időszakon vannak túl, bár a kórház gyógyító, betegellátó részei változatlanul működtek, de az összes működést támogató szakterületet létre kellett hozni – mondta Wikonkál Norbert Miklós főigazgató.

Olyan feladatok megoldására volt szükség, amiknek a volumenét előzetesen még megbecsülni sem tudták és persze a szervezeti átalakulás folyamatában is bőven merültek fel nem tervezett és nem tervezhető nehézségek, amiket haladéktalanul meg kellett oldani.

Olyan adottságai vannak az intézménynek, ahol többféle komplex betegellátást is meg tudnak oldani, a stroke ellátástól, a gerincsérülésig, sorolta a főigazgató. Az Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház az ország egyetlen olyan intézménye, amely az összes egészségügyi képességet képes felölelni, a prevenciótól, a definitív ellátásig, a sürgősségi betegellátástól a rehabilitáción át a krónikus betegellátásig. 

Úgy fogalmazott a főigazgató, hogy a közepesen rozoga állapotban lévő páciens a komplex sokszakmás ellátásnak köszönhetően nagyon jó állapotban tud távozni a Honvédkórházból.

A Honvédkórház öt telephellyel rendelkezik, négyezer főt foglalkoztat. Valamennyi egészségügyi felsőoktatási intézmény gyakorló kórháza. Tavaly például 453 orvostanhallgató oktatását vállalták, 178 rezidenst foglalkoztatnak.

A centrumkórház évente 60-70 milliárd forintból gazdálkodik, kétezres ágylétszámához képest, a kórházi adósság emelkedése nem számít kiemelkedőnek.

Arra törekednek, hogy év végére a régióban a várólistákat harmonizálják, azaz ha azt látják, hogy egy betegnek 200 napig kell várnia, akkor át tudják irányítani abba a tagkórházba, ahol a műtét rövidebb várakozási idővel elvégezhető, tette hozzá a főigazgató.

A legfrissebb adatok szerint például térdprotézis műtétre az elmúlt hat hónapban a tényleges várakozási idő a Honvédkórházban 165 nap volt. A medián tényleges várakozási idő pedig 235 nap. Hatvan napot meghaladóan 916 beteg várakozik.

A teljes cikk az economx.hu-n olvasható. 

Legolvasottabb cikkeink