• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Generatív-MI modellek vizsgálata az egészségügyben

Lapszemle 2024.04.24 Forrás: itbusiness.hu
Generatív-MI modellek vizsgálata az egészségügyben

A teszt célja, hogy szabványosítsa a generatív MI-modellek teljesítményének értékelését egy sor orvosi vonatkozású feladatban.

A generatív mesterségesintelligencia-modelleket egyre gyakrabban vonják be az egészségügyi környezetbe. A korai alkalmazók úgy vélik, hogy felszabadítják a hatékonyság növelését, miközben olyan betekintéseket tárnak fel, amelyek egyébként kimaradnának. A kritikusok ugyanakkor rámutatnak, hogy ezek a modellek hibákkal és torzításokkal rendelkeznek, amelyek hozzájárulhatnak a rosszabb egészségügyi eredményekhez - írja az itbusiness.hu.

De vajon van-e kvantitatív módja annak, hogy megtudjuk, mennyire hasznos vagy káros egy modell, amikor olyan feladatokkal kell megbirkóznunk, mint a betegdokumentációk összegzése vagy az egészséggel kapcsolatos kérdések megválaszolása?

A Hugging Face, a mesterséges intelligenciával foglalkozó startup megoldást kínál az Open Medical-LLM nevű, nemrég közzétett tesztjében. Az Open Medical-LLM a nonprofit Open Life Science AI és az Edinburgh-i Egyetem Természetes Nyelvfeldolgozási Csoportjának kutatóival közösen létrehozott teszt célja, hogy szabványosítsa a generatív MI-modellek teljesítményének értékelését egy sor orvosi vonatkozású feladatban.

Az Open Medical-LLM önmagában nem egy újonnan létrehozott mérési metódus, hanem inkább meglévő tesztkészletek összefűzése, amelyek célja az általános orvosi ismeretek és a kapcsolódó területek – például az anatómia, a farmakológia, a genetika és a klinikai gyakorlat –modelljeinek vizsgálata. Az összehasonlító teszt olyan feleletválasztós és nyílt végű kérdéseket tartalmaz, amelyek orvosi gondolkodást és megértést igényelnek, és olyan anyagokból merítenek, mint az amerikai és indiai orvosi engedélyezési vizsgák és a főiskolai biológia tesztkérdőívek.

„Az Open Medical-LLM lehetővé teszi a kutatók és a gyakorlati szakemberek számára, hogy azonosítsák a különböző megközelítések erősségeit és gyengeségeit, további előrelépéseket tegyenek a területen, és végső soron hozzájáruljanak a betegek jobb ellátásához és eredményeihez”, írta a Hugging Face egy blogbejegyzésben.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink