• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Új eljárás a kecskeméti invazív kardiológián

Regionális hírek 2024.02.26 Forrás: Weborvos
Új eljárás a kecskeméti invazív kardiológián

Sok esetben ez az egyetlen megoldás, ha a régi koszorúér elzáródás megnyitása a szokásos irányból lehetetlen.

Új eljárást honosított meg a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórházban Dr. Berta Balázs Ph.D, az Invazív Kardiológiai Osztály osztályvezető főorvosa, melynek segítségével az eddig nehezen megnyitható koszorúér elzáródásokat tudják helyreállítani - adta hírül portálján az intézmény.

„A régóta fennálló teljes szívkoszorúér elzáródások (röviden: CTO) katéteres úton történő megnyitása nehezebb feladat a koronária szűkületek tágításához képest. E mellett különleges eszközparkot és felkészültséget igényel. Ezen a téren egy új eljárás vált elérhetővé Kecskeméten.” 

„Az új eljárás lényege, hogy a koszorúér elzáródást nem elölről „fúrjuk át” egy vékony vezetődróttal, hanem az ép erek felől, hajszáleres kapcsolatokon keresztül, hátulról. Sikeres átjutást követően a speciális, hosszú drótot az ép ér felől a hajszálereken, majd az elzáródáson át, az ellenoldali, külvilágba vezető katéteren vezetjük ki. A hátulról átfúrt vezetődróton ezt követően már a szokásos irányból fejezzük be a koszorúér feltágítását és stent beültetését. Ezt a technikát „retrográd CTO megnyitásnak” nevezik. Sok esetben ez az egyetlen megoldás, ha a régi elzáródás megnyitása a szokásos irányból lehetetlen. Ez eddig csak a Szegedi Egyetemen volt elérhető régiónkban.” - mutatta be az eljárás lényegét az osztályvezető.

Az első ilyen beavatkozást Kecskeméten 2024. februárjában egy 74 éves férfibetegen végezték el az Invazív Kardiológiai Osztály DSA laborjában, mely egy kétórás műtétet követően sikeresen, szövődmény mentesen zárult. Az eljárás során csupán a két csuklón kellett egy-egy kis szúrást ejteni - egy bemeneti és kimeneti pontot biztosítani - majd a beavatkozás végén nyomókötéssel ellátni. A beteg mindvégig ébren volt, és panaszmentesen viselte a beavatkozást, melyet követően fél órával már felkelhetett, harmadnap otthonába távozhatott.

Az új eljárás tovább szélesítette a kecskeméti kórházban elérhető minimál invazív eljárások széles körét: az éren belüli képalkotók használatát, extrém meszes szűkületek fúrással történő (rotabláció), vagy ultrahangos ballonnal történő (Shockwave) tágítását.

A korszerű technikai megoldás alkalmazását számos szakmai továbbképzés és tanulmányút előzte meg, például a Szegedi Egyetem Kardiológiai Klinikáján és a németországi Darmstadtban. Két speciális, ehhez a technikához nélkülözhetetlen vezetődrótot is be kellett a kórháznak szerezni. Egy standard drót 190 cm, ehhez a beavatkozáshoz 330 cm drót kellett. A régi elzáródások megnyitásához szükséges további speciális eszközök eddig is elérhetőek voltak az intézményben.

Az eljárás a betegnek gyógyulás és lehetséges szövődmények szempontjából is kedvezőbb - írták.

Dr. Berta Balázs Ph.D. 2020 óta a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Invazív Kardiológiai Osztályának osztályvezető főorvosa. Tíz évet a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinikán dolgozott, majd négy évet Hollandiában töltött, onnan érkezett családjával Kecskemétre. Számos elképzelése, szakmai terve van, folyamatosan képzi magát nemzetközi tanulmányutakon. Az osztályán elvégzett beavatkozások száma pedig 2023-ban meghaladta a koronavírus járvány előtti időszakban, 2019-ben elvégzett beavatkozások számát is, melyben oroszlánrésze volt a szakdolgozói csapat és az orvosok odaadó munkájának.

Legolvasottabb cikkeink