• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A Richter tavalyi éve jobban sikerült az előrejelzésnél

Gyógyszerpiac 2024.02.29 Forrás: MTI
A Richter tavalyi éve jobban sikerült az előrejelzésnél

A Richter tavaly minden kulcsfontosságú leányvállalatánál bevezette a szénlábnyom-számítást, hogy csökkentse a szén-dioxid-kibocsátását.

A tavalyi kiemelkedő év után idén is elérhető lesz a kétszámjegyű növekedés a gyógyszergyártásban az árfolyamhatások kiszűrésével - mondta Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója a vállalat eredményeit értékelő sajtótájékoztatón csütörtökön.

Rámutatott, hogy tavaly minden üzletág teljesítménye nőtt, az idei bővülést főleg a neuropszichológia, a nőgyógyászat, a generikus üzletág (GM) és kisebb mértékben a biotechnológia üzletágak teljesítménye támogatja. A gyógyszergyártás árbevétele az előrejelzésük szerint 2,15-2,25 milliárd euró között alakulhat árfolyamszűrten, a tisztított üzemi eredmény (EBIT) pedig elérheti a 725-750 millió eurót idén - ismertette.

Orbán Gábor tájékoztatott arról is, hogy az árfolyamszűrt árbevétel 2023-ban majdnem 22 százalékkal nőtt, jelentősen meghaladva az eredeti előrejelzésüket. Tavaly a gyógyszerértékesítés mintegy 14 százalékkal 747,4 milliárd forintra nőtt, az EBIT 23,3 százalékkal 189,4 milliárd forintra emelkedett.

A 2023-as nettó nyereséget a devizaveszteség és a 28,3 milliárd forint extraprofitadó terhelte. A devizaárfolyamhatások nélkül a 2 milliárd eurót közelítette a gyógyszergyártás árbevétele. Az éves átlagos romlás 26 százalék volt a rubel-forint árfolyamában. Az árfolyamveszteség 38 milliárd forintot tett ki 2023-ban. Megjegyezte, hogy 2023-ban alig érkezett mérföldkő bevétel, míg 2022-ben 10,6 milliárd forint érkezett originális kutatáshoz kapcsolódóan.

Ugyanakkor kiemelkedőnek nevezte a tavalyi évet abból a szempontból is, hogy további 13 országban vezették be a központi idegrendszerre ható cariprazine-t, így már 64 országban érhető el a gyógyszer. A Vraylar néven kapható kiemelt készítmény (cariprazine) royalty (jogdíj) bevételeinek 41 százalékos éves növekedése 2023-ban az elmúlt évek legmagasabb növekedése. A negyedik negyedévben a Vraylar royalty bevétele 47 százalékkal nőtt éves szinten - mondta. Minden szegmens bevétele kétszámjegyű növekedést mutatott, árfolyamszűrten.

A szabad pénzforgalomban átmeneti visszaesés volt tavaly, a rendkívüli adóbefizetések ütemezése és az árfolyamveszteség miatt.

Kérdésre közölte: az orosz piacon kintlévőség nincsen, nem számolnak kockázattal, az orosz vásárlóerő "rendben van".

Kitért arra: a Richter tavaly minden kulcsfontosságú leányvállalatánál bevezette a szénlábnyom-számítást, hogy elérje a csoportszintű célkitűzését, miszerint az 1990-es szinthez képest 55 százalékkal csökkentse a szén-dioxid-kibocsátását, 2050-re el fogják érni a nettó zéró kibocsátást.

A Richter Gedeon Nyrt. csütörtökön közzétett jelentése szerint a konszolidált árbevétele tavaly az utolsó negyedévben 203,1 milliárd forint lett, 9,3 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az utolsó negyedévben a társaság 36,9 milliárd forint adózott eredményt ért el, az elemzői konszenzus 52,9 milliárd forint volt. Az éves konszolidált árbevétel 2022-höz viszonyítva alig változott: 0,3 százalékkal, 805,1 milliárd forintra emelkedett, az adózott eredmény 6,0 százalékkal csökkent, 159 milliárd forint lett 2023-ban.

A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. A papír a délelőtti kereskedésben 90 forinttal 9910 forintra drágult, az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 9950 forint, a legalacsonyabb 7170 forint volt.

Legolvasottabb cikkeink