• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tovább növekszik a Richter, két németországi cég is már az övék

Gyógyszerpiac 2024.03.06 Forrás: Richter Geredon NyRt. - Weborvos
Tovább növekszik a Richter, két németországi cég is már az övék

A magyar gyógyszercég szerint a tranzakció tovább növeli a biotechnológiai üzletág bevételeit és jövedelmezőségét.

A Richter Gedeon Nyrt. a mai napon bejelentette, hogy megállapodást írt alá a HELM AG, németországi székhelyű részvénytársasággal, hogy megvásárolja annak 50%-os részesedését a Richter-Helm BioTec GmbH & Co. KG (RHT), valamint 30%-os részesedését a Richter-Helm BioLogics GmbH & Co. KG. (RHB) vegyesvállalatokban, hogy a két vállalat 100%-os tulajdonosává váljon - áll a magyar gyógyszercég szerdai közleményében.

Mint írják: a Richter a megállapodás értelmében a HELM részesedéséért az RHB vállalatban 40,6 MEUR, a HELM részesedéséért az RHT vállalatban pedig pedig 71,8 MEUR  vételárat fog kifizetni. Mind az RHT, mind az RHT tekintetében a vételár kifizetése a tranzakció zárásakor esedékes, ami a német és a magyar versenyhivatalok engedélyének, illetve a szerződésben rögzített egyéb feltételeknek a függvénye. A 71,8 MEUR összegen túlmenően a Richter 2025 és 2029 között további kifizetéseket fog teljesíteni az RHT-re vonatkozóan, ez utóbbi teljesítményétől függően.

A dokumentum szerint: az RHT tulajdonában van a teriparatide bioszimiláris eszköz, amely világszerte számos licencpartnerrel rendelkezik, ideértve a STADA-t, Daewon-t, Mochida-t és magát a Richtert is. A Terrosa® jelenleg a Richter Biotechnológiai üzletágának fő terméke, amely 2023. évben 56,8 MEUR árbevételt ért el. A teriparatide globális árbevétele, amit az RHT valamennyi licencbevevője együtt ért el  2023-ban megközelítette a 125 MEUR összeget.

Az RHB egy észak-németországi központú, a mikrobiológiai bérgyártás és -fejlesztés területén vezető három telephellyel rendelkező vállalat, tapasztalt menedzsmenttel, több mint 300 alkalmazottal és mintegy 60 MEUR éves árbevétellel. Az RHB-ben várhatóan 2024-ben kerül befejezésre egy nagyszabású, 100 MEUR értékű, jelentős kapacitás bővítést eredményező beruházás, ami a további növekedést alapozza meg, és javítja a gyógyszeripari ügyfelek számára nyújtott szolgáltatások körét.

A tranzakció megerősíti a Richter tulajdon- és ellenőrzési jogát a németországi biotechnológiai eszközök fellett, emellett tovább növeli a Biotechnológiai üzletág bevételeit és jövedelmezőségét. Tekintettel arra, hogy a Richter már eleve az RHB többségi tulajdonosa, a vállalat Biotechnológiai üzletágba történő integrációja várhatóan zökkenőmentes lesz.

Dr. Bogsch Erik, a Biotechnológiai üzletág igazgatója a következőket mondta a tranzakcióról: „A német eszközök a Richter jelenlegi magyarországi biotechnológiai kapacitásával együtt egy igen erős platformot fognak létrehozni ami lehetővé teszi, hogy költséghatékony módon kínálhasson még színvonalasabb szolgáltatásokat, a hosszú távú értékteremtés biztosítása mellett a Richter, annak vevői és a partnerei számára egyaránt” - zárul a közlemény.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink