• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

  • EBP: fejlesztik a monori szakrendelőt

   EBP: fejlesztik a monori szakrendelőt

  • Új ellátások is lesznek a megújuló szakrendelőben

   Új ellátások is lesznek a megújuló szakrendelőben

 • EESZT
  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

  • Merre tovább Elektronikus Egészségügyi Tér?

   Merre tovább Elektronikus Egészségügyi Tér?

Abortusz: hiába írták alá ötszázezren

Hírek 2018.01.11 10:47 Forrás: MTI
Abortusz: hiába írták alá ötszázezren

A lengyel szejm elutasította a magzatvédő törvény liberalizálását célzó polgári kezdeményezést.

A lengyel szejm elutasította szerda éjjel a magzatvédő törvény liberalizálását célzó polgári kezdeményezést, és további vitára bocsátotta a beteg magzatok művi vetélését tiltó törvénymódosítási javaslatot.

A liberalizálásról szóló kezdeményezést mintegy 500 ezren írták alá. A tervezet a terhesség 12. hetéig tenné lehetővé az abortuszt, és visszaállítaná az abortusz-tabletta szabad forgalmazását.

A tervezet elutasítására, illetve átdolgozására az alsóházban az ellenzéki képviselők egy része, illetve a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) képviselőinek többsége szavazott a 460 tagú szejmben. A PiS 58 képviselője, köztük több vezetőségi tag Jaroslaw Kaczynski pártelnökkel együtt viszont támogatta.
A pártok hasonló megosztottságára vallott a másik szavazás is, amelyen a szejm mindenekelőtt a Down-szindrómás magzatok védelmét célzó javaslatot visszaküldte az illetékes parlamenti bizottságnak átdolgozásra. A javaslat polgári kezdeményezés eredményeként született meg, a kezdeményezést több mint 830 ezer választópolgár támogatta aláírásával.

Lengyelországban az 1993 óta érvényben lévő magzatvédő törvény értelmében többek között akkor lehet legálisan elvégezni a terhességmegszakítást, ha a magzat visszafordíthatatlan vagy életveszélyes károsodást szenvedett, illetve gyógyíthatatlan betegségben szenved. Az új tervezet ez utóbbi kitételt törölné a jogszabályból.

A törvénymódosítási javaslat szerzői arra mutatnak rá, hogy az említett előírásra hivatkozva Lengyelországban évente mintegy ezer terhességmegszakítást hajtanak végre, nagyobbrészt Down-szindrómás magzatokon, annak ellenére, hogy a Down-kór besorolása a törvényben körülírt betegségek közé sokak szerint jogi és erkölcsi kételyeket vet fel.

A szejm tavaly ősszel elutasította magzatvédő szervezetek egy másik, gyakorlatilag a teljes abortusztilalmat célzó törvényjavaslatát. A több mint félmillió aláírással támogatott tervezet ezt megelőzően országos tiltakozásokat váltott ki, és az összes parlamenti frakcióban akadtak képviselők, akik nem támogatták, többek között azért, mert büntethetővé tette volna a műtétet végző orvosok mellett a terhességmegszakításon áteső nőket is. Az újabb kezdeményezés nem tartalmazza az utóbbi kitételt.

Andrzej Duda elnök kilátásba helyezte, hogy parlamenti jóváhagyás esetén aláírná a magzatvédő törvény módosítását.

A parlamenti vita idején a szejm előtt több mint százan tüntettek mindkét tervezet elfogadása mellett.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink