• Ónodi-Szűcs
  • 221 milliárddal több jut egészségügyre 2018-ban

   221 milliárddal több jut egészségügyre 2018-ban

  • Az államtitkárt nem lepte meg az egészségügy lelete

   Az államtitkárt nem lepte meg az egészségügy lelete

  • Az államtitkár is élt az alkalommal

   Az államtitkár is élt az alkalommal

 • kanyaró
  • Egyre súlyosabb a romániai kanyaróhelyzet

   Egyre súlyosabb a romániai kanyaróhelyzet

  • Kanyaró: nő a nyomás Románia felől

   Kanyaró: nő a nyomás Románia felől

  • Kanyaró: egy hét alatt több száz beteg

   Kanyaró: egy hét alatt több száz beteg

 • bérrendezés
  • Nem az IKEA az egészségügy gyilkosa

   Nem az IKEA az egészségügy gyilkosa

  • Éger az ígéretekről, költségvetésekről

   Éger az ígéretekről, költségvetésekről

  • A miniszter elégedett a mentős bérfejlesztéssel

   A miniszter elégedett a mentős bérfejlesztéssel

Demonstráció Geréb Ágnesért és bábatársaiért

Hírek 2011.10.03 11:47 Forrás: Weborvos

Az igazságszolgáltatás kettős mércét alkalmaz, amikor Geréb Ágnes és bábatársai felett ítélkezik.

Demonstrációra hívja a vele egyetértőket a Szülők a szabad szülésért elnevezésű civil szervezet október 5-én 11 órára a Semmelweis Múzeum elé (Bp., I. Apród utca 1-3.), valamint a „teregető akció" keretében délután 4 és este 9 óra között a pesti alsó rakpartra - tudatták közleményben.

MInt írják: Eltelt egy teljes év azóta, hogy Geréb Ágnes börtönbe, majd házi őrizetbe került. A helyzet mostanra sem tisztázódott. A nyomozati szakasz azóta sem akar véget érni. A rendőrség a szükséges házkutatást sokáig nem rendelte el, tanúkihallgatások azóta sem történtek. Geréb Ágnes eddig példátlan módon börtönbe, majd házi őrizetbe került, amit újra és újra meghosszabbítottak a „nyomozásra" hivatkozva. Közben a bírósági tárgyalásokon is méltatlan helyzetek sorozatába került, kéz- és lábbilincsben kísérték a tárgyalóterembe.

De nem csak ezekre nem volt még példa az orvosi perek magyarországi történetében. Arra sem, hogy egy szülészorvost végrehajtandó börtönbüntetésre ítélt volna a bíróság, sőt előzetesbe sem helyeztek senkit „gondatlan veszélyeztetés" miatt, az övénél sokkal súlyosabb végkimenetelű esetekben sem.
Ezekre a tényekre alapozzuk, hogy az igazságszolgáltatás kettős mércét alkalmaz akkor, amikor Geréb Ágnes és bábatársai felett ítélkezik.

A szervezők álláspontja szerint a helyzet rendezéséhez szükséges lépések a következők:
- Geréb Ágnes házi őrizetét haladéktalanul oldják fel, és helyezzék szabad lábra
- A nyomozást végző rendőröket és a büntetés-végrehajtási intézet alkalmazottait vonják felelősségre, mert embertelenül, a bábák emberi méltóságát sértő módon jártak el
- Az ítéletet hozó bírót, Cserni Jánost vonják felelősségre, mert csak az otthonszülést látványosan ellenző igazságügyi szakértők véleményét vette figyelembe, és ily módon nem biztosította az igazságos és tisztességes eljárást a bábák számára
- Geréb Ágnes és valamennyi otthonszülésben jártas szakember végre szabadon és jogszerűen végezhesse bábai tevékenységét
- A bábaszakmát ismerjék el önálló szakmaként, ahogy ezt a 2005/36-os európai uniós irányelv is előírja, és ennek megfelelően jöjjön létre a Bábai Szakkollégium, amely a komplikációkkal járó eseteket kivizsgálja, így a bábaszakma nem kriminalizálódik - áll a közleményben.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink