• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

  • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

   A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

 • EBP
  • Miniszterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

   Miniszterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

  • Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

   Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

 • EESZT
  • Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

   Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

  • Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

   Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

  • EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

   EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

Új radioaktív nyomjelzési technika a kutatáshoz

Hírek 2015.07.17 08:28 Forrás: Weborvos
Új radioaktív nyomjelzési technika a kutatáshoz

A projekt eredményeként új radioaktív nyomjelzési technikát sikerült kidolgozniuk.

2013. januárjában a Pozitron-Diagnosztika Kft. 2,5 éves pályázatot nyert a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontjával közösen az Új Széchenyi Terv keretein belül a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásában megvalósuló kutatási-fejlesztési pályázaton KMR 12-2012-0155 számú, „PET nyomjelzési technológia kifejlesztése liposzóma alapú gyógyszertranszport in vivo tanulmányozására" címmel. A projekt sikeres befejezése a vállalt határidő előtt valamivel megtörtént. - adták hírül közleményben.

A projekt eredményeként egy olyan radioaktív nyomjelzési technikát sikerült kidolgoznunk, ami nagy valószínűséggel bármely liposzóma alapú készítmény utólagos F-18 izotóppal történő jelölésére alkalmas lehet. Ilyen módon lehetőség nyílik például kifejlesztés fázisában lévő liposzóma formák biokémiai viselkedésének in vivo körülmények közötti tanulmányozására PET technikával minőségi és mennyiségi szempontból is. Az általunk kifejlesztett utólagos radioaktív nyomjelzésnek köszönhetően gyakorlatilag nem kell radioaktív művelettel beavatkozni az adott liposzóma elkészítésének folyamatába, mivel a nyomjelzés a liposzóma elkészülte után következik csak, és ugyanakkor rövid idejű inkubációval meg is valósul.

A módszer lényegében egy alkalmas, radioaktív izotópot nem tartalmazó lipid-származéknak (u.n. „dokkoló"-lipid) a liposzóma membránjába történő beépítésén alapszik, ami történhet a liposzóma készítése során, de bizonyos esetben akár azt követően is. A dokkoló-lipid szükséges aránya (mennyisége) a liposzóma összlipid tartalmához viszonyítva elenyésző, csak néhány százalékot ér el, így a liposzóma eredeti tulajdonsága megtartható. Ugyanakkor ez a mennyiség elegendő specifikus kötőhelyet biztosít a tervezett F-18 izotóp kovalens kötéssel történő utólagos kapcsolásához.

Az új módszerünket mind modell liposzómákon, mind kereskedelmi forgalomban beszerezhető liposzómás készítményeken sikeresen teszteltük nemcsak az izotópos jelzés megvalósíthatóságának szempontjából, hanem a jelzett liposzómák in-vivo bioeloszlását is vizsgáltuk egereken speciális kisállat PET/MRI berendezéssel.

A liposzómás gyógyszerkészítmények F-18 radioizotóppal történő utólagos jelölése a világon elsőként nyit lehetőséget az ilyen készítmények in-vivo gyógyszertranszportjának PET technikával történő tanulmányozására - áll a közleményben.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink