• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

   Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Új radioaktív nyomjelzési technika a kutatáshoz

Hírek 2015.07.17 08:28 Forrás: Weborvos
Új radioaktív nyomjelzési technika a kutatáshoz

A projekt eredményeként új radioaktív nyomjelzési technikát sikerült kidolgozniuk.

2013. januárjában a Pozitron-Diagnosztika Kft. 2,5 éves pályázatot nyert a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontjával közösen az Új Széchenyi Terv keretein belül a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásában megvalósuló kutatási-fejlesztési pályázaton KMR 12-2012-0155 számú, „PET nyomjelzési technológia kifejlesztése liposzóma alapú gyógyszertranszport in vivo tanulmányozására" címmel. A projekt sikeres befejezése a vállalt határidő előtt valamivel megtörtént. - adták hírül közleményben.

A projekt eredményeként egy olyan radioaktív nyomjelzési technikát sikerült kidolgoznunk, ami nagy valószínűséggel bármely liposzóma alapú készítmény utólagos F-18 izotóppal történő jelölésére alkalmas lehet. Ilyen módon lehetőség nyílik például kifejlesztés fázisában lévő liposzóma formák biokémiai viselkedésének in vivo körülmények közötti tanulmányozására PET technikával minőségi és mennyiségi szempontból is. Az általunk kifejlesztett utólagos radioaktív nyomjelzésnek köszönhetően gyakorlatilag nem kell radioaktív művelettel beavatkozni az adott liposzóma elkészítésének folyamatába, mivel a nyomjelzés a liposzóma elkészülte után következik csak, és ugyanakkor rövid idejű inkubációval meg is valósul.

A módszer lényegében egy alkalmas, radioaktív izotópot nem tartalmazó lipid-származéknak (u.n. „dokkoló"-lipid) a liposzóma membránjába történő beépítésén alapszik, ami történhet a liposzóma készítése során, de bizonyos esetben akár azt követően is. A dokkoló-lipid szükséges aránya (mennyisége) a liposzóma összlipid tartalmához viszonyítva elenyésző, csak néhány százalékot ér el, így a liposzóma eredeti tulajdonsága megtartható. Ugyanakkor ez a mennyiség elegendő specifikus kötőhelyet biztosít a tervezett F-18 izotóp kovalens kötéssel történő utólagos kapcsolásához.

Az új módszerünket mind modell liposzómákon, mind kereskedelmi forgalomban beszerezhető liposzómás készítményeken sikeresen teszteltük nemcsak az izotópos jelzés megvalósíthatóságának szempontjából, hanem a jelzett liposzómák in-vivo bioeloszlását is vizsgáltuk egereken speciális kisállat PET/MRI berendezéssel.

A liposzómás gyógyszerkészítmények F-18 radioizotóppal történő utólagos jelölése a világon elsőként nyit lehetőséget az ilyen készítmények in-vivo gyógyszertranszportjának PET technikával történő tanulmányozására - áll a közleményben.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink