• Ónodi-Szűcs
  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

 • EBP
  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

  • EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

   EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

  • 352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

   352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

 • EESZT
  • EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

   EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

  • Informatika az egészségügy szolgálatában

   Informatika az egészségügy szolgálatában

  • EESZT: Határidőre minden gyógyszertár csatlakozik

   EESZT: Határidőre minden gyógyszertár csatlakozik

Új radioaktív nyomjelzési technika a kutatáshoz

Hírek 2015.07.17 08:28 Forrás: Weborvos
Új radioaktív nyomjelzési technika a kutatáshoz

A projekt eredményeként új radioaktív nyomjelzési technikát sikerült kidolgozniuk.

2013. januárjában a Pozitron-Diagnosztika Kft. 2,5 éves pályázatot nyert a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontjával közösen az Új Széchenyi Terv keretein belül a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásában megvalósuló kutatási-fejlesztési pályázaton KMR 12-2012-0155 számú, „PET nyomjelzési technológia kifejlesztése liposzóma alapú gyógyszertranszport in vivo tanulmányozására" címmel. A projekt sikeres befejezése a vállalt határidő előtt valamivel megtörtént. - adták hírül közleményben.

A projekt eredményeként egy olyan radioaktív nyomjelzési technikát sikerült kidolgoznunk, ami nagy valószínűséggel bármely liposzóma alapú készítmény utólagos F-18 izotóppal történő jelölésére alkalmas lehet. Ilyen módon lehetőség nyílik például kifejlesztés fázisában lévő liposzóma formák biokémiai viselkedésének in vivo körülmények közötti tanulmányozására PET technikával minőségi és mennyiségi szempontból is. Az általunk kifejlesztett utólagos radioaktív nyomjelzésnek köszönhetően gyakorlatilag nem kell radioaktív művelettel beavatkozni az adott liposzóma elkészítésének folyamatába, mivel a nyomjelzés a liposzóma elkészülte után következik csak, és ugyanakkor rövid idejű inkubációval meg is valósul.

A módszer lényegében egy alkalmas, radioaktív izotópot nem tartalmazó lipid-származéknak (u.n. „dokkoló"-lipid) a liposzóma membránjába történő beépítésén alapszik, ami történhet a liposzóma készítése során, de bizonyos esetben akár azt követően is. A dokkoló-lipid szükséges aránya (mennyisége) a liposzóma összlipid tartalmához viszonyítva elenyésző, csak néhány százalékot ér el, így a liposzóma eredeti tulajdonsága megtartható. Ugyanakkor ez a mennyiség elegendő specifikus kötőhelyet biztosít a tervezett F-18 izotóp kovalens kötéssel történő utólagos kapcsolásához.

Az új módszerünket mind modell liposzómákon, mind kereskedelmi forgalomban beszerezhető liposzómás készítményeken sikeresen teszteltük nemcsak az izotópos jelzés megvalósíthatóságának szempontjából, hanem a jelzett liposzómák in-vivo bioeloszlását is vizsgáltuk egereken speciális kisállat PET/MRI berendezéssel.

A liposzómás gyógyszerkészítmények F-18 radioizotóppal történő utólagos jelölése a világon elsőként nyit lehetőséget az ilyen készítmények in-vivo gyógyszertranszportjának PET technikával történő tanulmányozására - áll a közleményben.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink