• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Visszavonult az influenza az ünnepekre

Hírek 2018.01.05 10:31 Forrás: ÁNTSZ
Visszavonult az influenza az ünnepekre

Az 52. héten Heves megye kivételével az ország valamennyi területén csökkent az orvoshoz forduló influenzások száma.

Az év utolsó hetében – a munkaszüneti napok, a szabadságolások és a tanítási szünet miatt – az előző évekhez hasonlóan csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma. 2017. december 25-31. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint az országban 4 750 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, 46,8%-al kevesebben, mint az 51. héten - jelentette a figyelőszolgálat.

Az 52. héten Heves megye kivételével az ország valamennyi területén csökkent az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Pest (114), Fejér (87) és Győr-Moson-Sopron (80) megyében volt a legmagasabb. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedést Budapesten diagnosztizáltak.

A betegek 15,6%-a gyermek, 34,2%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 31,8%-a, 18,4% pedig a 60 éven felüliek közül került ki.

A héten összesen 10 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag az Országos Közegészségügyi Intézet Légúti Vírus Osztályára. A sentinel orvosoktól egy minta érkezett, amelyben influenza B vírust azonosítottak, a pozitivitási arány 100%-nak felelt meg. A hagyományos diagnosztikus célú beküldés keretében vizsgált 9 betegnél egy esetben influenza A(H1pdm09) vírus és egy esetben influenza A(NT) vírus okozta fertőzést igazoltak.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról az 52. héten nem érkezett jelentés.

Összegzés: az 52. naptári héten 100 000 lakos közül 49 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt, az incidencia 48,5%ooo-nek felelt meg. A vizsgált betegek (10) közül kettő influenza A, egy influenza B pozitívnak bizonyult.

A 2017. év 40 – 52. hete között 185 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az OKI Légúti Vírus Osztályán, ahol két betegnél igazoltak influenza A [1 A(H1pdm09), 1 A(NT)] és 11 esetben influenza B vírus okozta fertőzést. Nyolc esetben adenovírus, egy esetben RS vírus kóroki szerepét állapították meg.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink