• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egységes gyógyfürdő-támogatás

OEP Hírek publikus Forrás: Weborvos Szerző:

Október elsejétől az OEP a gyógyfürdő-terápiák árának 85 százalékát fizeti. A biztosító átmenetileg felfüggesztette az egyik szolgáltatóval kötött szerződését, mert az nem tett eleget a szakmai előírásoknak.

Utoljára 1999-ben tárgyalt az egészségbiztosító a gyógyfürdő szolgáltatások árairól, a fürdők viszont – egy kormányrendelet értelmében – 2000-ben 15 százalékkal emelték áraikat. Mivel a támogatásra szánt összeg változatlan maradt, így megszűnt a gyógyfürdő terápiák ingyenessége, s a fürdők különböző címeken – kabin- és törülköző-használat, belépődíj – pénzt kértek a beutaltaktól.

Október elsejétől 20,9 százalékkal nő a támogatási összeg – jelentette be mai sajtótájékoztatóján Matejka Zsuzsanna -, így az ártámogatás mértéke egységesen 85 százalék lesz. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója elmondta: a fürdők az árból fennmaradó 15 százaléknak megfelelő összeget fizettethetik meg a beutaltakkal, ezen felül azonban semmiféle címen nem kérhetnek pénzt tőlük.

Más kategóriába tartozik a 18 éven aluliaknak szervezett csoportos gyógyúszás, amelynek árát változatlanul 100 százalékban kifizeti a biztosító. A támogatás mértéke egyébként itt emelkedett a legnagyobb – 35 százalékos – mértékben.

Amennyiben a beteg megfelelő szakorvosi indokkal veszi igénybe a gyógyfürdő szolgáltatást, az utazás költségeit is kifizeti az OEP.

Az egészségbiztosító 116 szolgáltatóval áll szerződéses kapcsolatban, három csoportba sorolva őket: helyi, körzeti és országos minősítésű fürdők. S bár az árak a besorolástól függően eltérnek egymástól, az ellátás hatásosságának mindenhol azonosnak kell lennie. A minőségi szolgáltatás érdekében néhány napja az OEP felfüggesztette a fővárosi Dagály fürdővel kötött szerződését, mert nem szakember irányította a csoportos gyógyúszást – közölte Okolicsny Emília főosztályvezető.
Matejka szerint tárgyalásaik azért voltak sikeresek, mert míg korábban a fürdőszövetséggel állapodtak meg, most minden egyes fürdővel külön-külön.

A tíz féle kezelés közül jelenleg mindössze kettő árát terheli 12 százalékos általános forgalmi adó. A Weborvos kérdésére, milyen áfa-kategóriába sorolódnak jövőre a gyógyfürdő szolgáltatások, Matejka Zsuzsanna elmondta: erről egyenlőre még nincs döntés. Reményeik szerint sikerül kiharcolni a forgalmi adó mentességet.


 

 

 

 

 

 

Támogatott gyógyfürdőkezelések árainak alakulása

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legolvasottabb cikkeink