• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szigorítás minden vonalon

OEP Hírek publikus Forrás: Weborvos Szerző:

Jövő júliustól mégis lesznek ingyenes szívgyógyszerek, ám a gyártókra nehéz őszi tárgyalások várnak.

A kormány jövő évi költségvetési terve szerint jövőre – a külön keretes készítményekkel együtt – összesen 238,2 milliárd forint jut a gyógyszerek ártámogatására. Ez az összeg gyakorlatilag néhány milliárddal kevesebb az idén várható, tényleges pénzfelhasználásnál. A tervekben szereplő keret tehát csak akkor lesz tartható, ha nem kerül sor a gyártóknak korábban ígért áremelésre. A Weborvos úgy tudja, hogy a kormányzat szándéka szerint a gyógyszerek áfa-körbe vonásából adódó többletkiadáson kívül, legfeljebb további 3 százalékos áremeléssel terhelhető a lakosság. (Mint lapunkban többször megírtuk, a gyógyszereket január elsejétől 5 százalékos forgalmi adó terheli majd, amely az ártámogatásban részesülő termékek esetében a támogatás mértékének arányában oszlik meg a betegek és az egészségbiztosító között.) A 3 százalékos drágulás a 600 forintnál olcsóbb készítményeknél már idén megengedett 120 forintos termelői áremelésből adódik. Ezt az árszintet ugyanis jövőre is fenntarthatják a cégek, annak érdekében, hogy e nagyforgalmú készítmények továbbra is piacon maradhassanak.

A gyártóknak korábban ígért februári áremeléssel tehát nem számol a kormány, mi több, azt szeretnék elérni, hogy az egészségügyi indokok alapján kiemelt 100 illetve 90 százalékos támogatásban részesülő készítmények árát csökkentsék a gyártók. A cégek november elsejéig jelezhetik a biztosítónak, hogy mely termékeik árát, s milyen mértékben mérséklik. Amennyiben erre nem hajlandók önszántukból az Országos Egészségbiztosítási Pénztár vizsgálja felül e listákat, s az azonos hatóanyagú és hatáserősségű készítmények egy részét egy támogatási kategóriával lejjebb sorolja. Tehát a 100 százalékos termék 90, a jelenleg 90 százalékos árkiegészítésben részesülő pedig normatív 70 százalékos támogatásban részesülhet.

Idén ősszel kötöttek a gyártók először támogatás-volumen szerződést az OEP-vel. Portálunk kérdésére - mely termékcsoportok kerülhetnek sorra -, Bartucz Attila, az egészségbiztosító szóvivője nem tudott válaszolni. Elmondta viszont, hogy milyen számítási metodikát terveznek alkalmazni. Eszerint számba vennék a volumen megállapodás hatálya alá vonni kívánt termékek 2003. február 1.- 2003. július 31. közötti forgalmát, ezt megduplázva kapnák meg az éves forgalmi adatot, s ennek 90 százalékára kötnének szerződést. Vagyis: az a cég, amely a fent megállapított éves forgalomi mennyiség 90 százalékánál többet értékesít, az ily módon többletként kifizetett támogatási összeget visszafizeti az egészségpénztárnak. Amennyiben a gyártó nem hajlandó aláírni a volumen-megállapodást, szóban forgó készítményének ártámogatását egy kategóriával lejjebb sorolják.

Ugyancsak idén, kísérleti jelleggel egyetlen termékcsoportra, a koleszterin-szint csökkentőkre kötött az OEP úgynevezett betegségcsoportos támogatási szerződést a gyártókkal. Jövőre szélesítenék e kört: a fekélybetegségek kétféle gyógyszercsoportja, az onkológiai hányáscsillapítók, a cukorbetegség kezelésénél használatos tabletták, két féle vérnyomáscsökkentő, s ugyancsak kétféle csontritkulás elleni gyógyszercsoport kerülne e körbe.

A tervezett változás érintik a gyógyszerészeket, s a gyógyszerek rendelhetőségét is. Ami a patikusokat illeti: januártól egyes készítmények esetében bevezetik a bonthatóságot. Vagyis, egyes receptre kiadható injekciókból – amennyiben a betegnek nincs szüksége a dobozban található teljes mennyiségre – a gyógyszerész kiadhatja az orvos által rendelt néhány darabot. Ugyan ez vonatkozna egyes vény nélkül is megvásárolható termékre. A terv ellen nyilván tiltakoznak majd a gyógyszerészek, s ebben várhatóan csatlakoznak hozzájuk a gyártók is. Jelenleg ugyanis a gyógyszer előállítója addig felelős a termékéért, ameddig az bontatlan csomagban van. A doboz megnyitásával ez a felelősség a patikusra illetve az államra hárul. További problémát jelenthet, hogy Magyarországon gyógyszert – legyen az egy doboznyi illetve csupán egyetlen szem tabletta vagy ampulla – kizárólag írásos betegtájékoztatóval együtt lehet kiszolgálni. A hazai patikák pedig nincsenek felkészülve a dobozok mellékleteként szereplő tájékoztatók sokszorosítására, mint ahogy nincsenek felszerelve csomagoló-apparátussal sem. Az intézkedésből fakadó várható többletkiadásokat vélhetően az sem felejteti majd el a gyógyszerészekkel, hogy a közel két éve maximált árrés újragondolásáról az OEP tárgyalásokat kezdett a szakmai kamarával. Mint közismert, a 3500 forintba, illetve ennél többe kerülő készítmények árrését 630 forintban szabták meg. Ennek eredményeként viszont a likviditási problémákkal küzdő kisebb patikák készleteiből eltüntek a drágább gyógyszerek, azokhoz egy-két nap múlva jutnak csak a betegek. Ennek megszüntetése érdekében javasolja az egészségpénzt a 3500 forintos határ emelését.

Szigorodna az utóbbi időben többször vizsgált szociális otthonok gyógyszerrendelési szabálya is. Megszüntetnék az úgynevezett megrendelőkönyves gyakorlatot, helyette – akárcsak máshol, a napi gyakorlatban – külön, TAJ számmal ellátott recepteken rendelhetnék meg a gyógyszereket.

Módosítanák a gyógyszerfelírást is. A korábbi gyakorlathoz hasonlóan ismét csak 30 napra elegendő gyógyszeradag írható majd fel, bár– objektív indokok, például utazás miatt – ennél nagyobb mennyiséget is rendelhetnek a szak- illetve háziorvosok.

Jelentős összeg jutna viszont a bevezetni tervezett virtuális háziorvosi gyógyszerkeret betartóinak premizálására. (A keret nagyságát a praxisba tartozó biztosítottak kora és neme alapján állapítanák meg.) Bartucz Attila szerint a limit átlépőit nem szankcionálnák, jutalmaznák viszont – negyedévente, a megtakarítás 30 százalékának mértékéig – mindazokat, akik a keretösszegnél kevesebbet „használtak" fel. Így például gyógyszerrendelésük során a drágább készítményeket hajlandók az azokkal egyenértékű, ám olcsóbbakkal helyettesíteni. Ehhez segítségként nemcsak protokollokat kapnak a leggyakoribb népbetegségekről, hanem gyógyszer-helyettesíthetőségi listát, valamint olyan szakmai kalauzt, amelyben az egymással egyenértékű készítményeket sorolják fel.

A szóvivőtől azt is megtudtuk, hogy 2004 júliusától ingyenessé válnak a magas vérnyomást szabályozó alap-, illetve egyes szív- és érrendszeri betegségek kezelésénél alkalmazott gyógyszerek.

Legolvasottabb cikkeink