• Ónodi-Szűcs
    • Ónodi: négy hónap alatt negyvenmilliárd

      Ónodi: négy hónap alatt negyvenmilliárd

    • Kiszivárgott ÁNTSZ-jelentés: cáfol az államtitkár

      Kiszivárgott ÁNTSZ-jelentés: cáfol az államtitkár

    • Ónodi: a gyógyítás veszélyes üzem

      Ónodi: a gyógyítás veszélyes üzem

  • menekültek
    • A fertőző betegségek a menekülteket veszélyeztetik

      A fertőző betegségek a menekülteket veszélyeztetik

    • A migránsok elkaphatják az európai betegségeket

      A migránsok elkaphatják az európai betegségeket

    • Egészségügyi akcióterv Európának Olaszországból

      Egészségügyi akcióterv Európának Olaszországból

  • bérrendezés
    • Egyre sürgetőbb a bérfelzárkóztatás

      Egyre sürgetőbb a bérfelzárkóztatás

    • A kórházi dolgozók sem kaptak rendesen fizetést

      A kórházi dolgozók sem kaptak rendesen fizetést

    • Már 357 fiatal szakorvos részesül támogatásban

      Már 357 fiatal szakorvos részesül támogatásban

Epeko mutet utan mit ehetek?

Orvos válaszol 2011.08.25 11:34

Epeko mutet utan vagyok. Mar 5 kg/ot fogytam, tobbet nem szeretnek mar! Mit ehetek ebben az idoszakban? Es meddig kell dietazni? Koszonom s valaszt!

Tisztelt Kérdező!

A műtét utáni 4-6 hétben a az epevezeték kitágul és némiképp átveszi az epehólyag szerepét, képes kisebb mennyiségű epe tárolására. 4-5 étkezést javaslok naponta. Az étrendje legyen zsírszegény, azaz kerülje az magas zsírtartalmú élelmiszerek, pl. szalonna, tepertő, kolbász, szalámi, tejszín, zsíros sajtok, állati eredetű zsiradékok, rántott ételek fogyasztását. Általában problémát okozhatnak a frissen kelt tészták, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér illetve pékáru, szárazhüvelyesek, éretlen gyümölcsök, durva rostozatú és magas illóolaj-tartalmú főzelékfélék: pl. fejes káposzta, kelkáposzta, kelbimbó; erős fűszerek, mint pl. csípős paprika, erős fűszerpaprika, chili, fekete bors, pirított vöröshagyma.
Ételkészítési eljárások közül kerülendő a a bő zsiradékban való sütés (olajban is), zsiradékkal való dúsítás (legírozás, montírozás), tűzdelés füstölt szalonnával. Helyette részesítse előnybe a főzést, gőzben főzést, kuktában való főzést, párolást, grillezést, sütőzacskóban, cserépedénybe, teflonban, alufóliában való sütést.
A sűrítés, ha lisztszórás, habarás legyen, diétás rántás (a lisztet szárazon a kívánt színűre pirítjuk és főzeléklével, csontlével vagy vízzel hígítva az ételbe öntjük), a főzeléket saját anyagával sűríti.
Egyénenként panaszt okozhatnak tej, tojás, néhány zöldségféle (zöldpaprika, paradicsom, gomba, vörös- és fokhagyma), egyes nyers gyümölcsök (pl. körte, őszibarack) és a fűszerek közül a szegfűszeg, fahéj, majoránna, friss tárkony, édeskömény, bazsalikom. Ilyen esetben az étrendből ki kell hagyni a panaszt okozó ételt, élelmi anyagot.
Általában nem okoznak panaszt: a kenyér (barna kenyér is), kifli, zsemle, kétszersült, Abonett, Ham-lett, zsírszegény kekszek, búzadara, rizs, zsírszegény tejtermékek, kivéve a tej. A tej italként, önállóan fogyasztva panaszokat okozhat; de a legtöbb epebeteg képes fogyasztani, ha ételkészítésre használjuk.
A zöldségfélék közül nem okoz panaszt: a burgonya, sárgarépa, petrezselyemgyökér, tök, paraj, zsenge zöldbab, zsenge zöldborsó. A gyümölcsök többsége nem váltanak ki panaszt,de ha nyersen fogyasztva igen, gyümölcsöt hámozza meg, esetleg reszelje le, készítse el kompótnak, mert ezáltal könnyebben emészthetővé válik. Minden nap fogyasszon legalább 150-300 g gyümölcsöt.
Üdvözlettel:Polyák Éva

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink