hirdetés
Orvos válaszol / Vissza a rovat főoldalára »

Epeko mutet utan mit ehetek?

Epeko mutet utan vagyok. Mar 5 kg/ot fogytam, tobbet nem szeretnek mar! Mit ehetek ebben az idoszakban? Es meddig kell dietazni? Koszonom s valaszt!

Hirdetés

Tisztelt Kérdező!

A műtét utáni 4-6 hétben a az epevezeték kitágul és némiképp átveszi az epehólyag szerepét, képes kisebb mennyiségű epe tárolására. 4-5 étkezést javaslok naponta. Az étrendje legyen zsírszegény, azaz kerülje az magas zsírtartalmú élelmiszerek, pl. szalonna, tepertő, kolbász, szalámi, tejszín, zsíros sajtok, állati eredetű zsiradékok, rántott ételek fogyasztását. Általában problémát okozhatnak a frissen kelt tészták, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér illetve pékáru, szárazhüvelyesek, éretlen gyümölcsök, durva rostozatú és magas illóolaj-tartalmú főzelékfélék: pl. fejes káposzta, kelkáposzta, kelbimbó; erős fűszerek, mint pl. csípős paprika, erős fűszerpaprika, chili, fekete bors, pirított vöröshagyma.
Ételkészítési eljárások közül kerülendő a a bő zsiradékban való sütés (olajban is), zsiradékkal való dúsítás (legírozás, montírozás), tűzdelés füstölt szalonnával. Helyette részesítse előnybe a főzést, gőzben főzést, kuktában való főzést, párolást, grillezést, sütőzacskóban, cserépedénybe, teflonban, alufóliában való sütést.
A sűrítés, ha lisztszórás, habarás legyen, diétás rántás (a lisztet szárazon a kívánt színűre pirítjuk és főzeléklével, csontlével vagy vízzel hígítva az ételbe öntjük), a főzeléket saját anyagával sűríti.
Egyénenként panaszt okozhatnak tej, tojás, néhány zöldségféle (zöldpaprika, paradicsom, gomba, vörös- és fokhagyma), egyes nyers gyümölcsök (pl. körte, őszibarack) és a fűszerek közül a szegfűszeg, fahéj, majoránna, friss tárkony, édeskömény, bazsalikom. Ilyen esetben az étrendből ki kell hagyni a panaszt okozó ételt, élelmi anyagot.
Általában nem okoznak panaszt: a kenyér (barna kenyér is), kifli, zsemle, kétszersült, Abonett, Ham-lett, zsírszegény kekszek, búzadara, rizs, zsírszegény tejtermékek, kivéve a tej. A tej italként, önállóan fogyasztva panaszokat okozhat; de a legtöbb epebeteg képes fogyasztani, ha ételkészítésre használjuk.
A zöldségfélék közül nem okoz panaszt: a burgonya, sárgarépa, petrezselyemgyökér, tök, paraj, zsenge zöldbab, zsenge zöldborsó. A gyümölcsök többsége nem váltanak ki panaszt,de ha nyersen fogyasztva igen, gyümölcsöt hámozza meg, esetleg reszelje le, készítse el kompótnak, mert ezáltal könnyebben emészthetővé válik. Minden nap fogyasszon legalább 150-300 g gyümölcsöt.
Üdvözlettel:Polyák Éva
2011-08-25 11:34

Javasolja e cikket ismerőseinek is a Google keresőben!

Tetszik a cikk?

Nyomtatás Cikk küldése e-mailben Hozzászólás a cikkhez
hirdetés
Ezt már olvasta?

AMA POZITIVITÁS

Szeretnék választ kapni betegségemmel, és laborleletemmel kapcsolatosan. 20 éves vashiányos anémia után kiderült, hogy COELIKÁs /GLUTÉN SENSITIV ALLERGIÁS/ vagyok . 2012 februárban derült ki vérvétellel, ...

Magas a vér kalcium szintje

Tisztelt Weborvos!

Édesanyámnak magas a vér kalcium szintje. Ezért az orvos heti 2 alkalommal vízhajtót ír fel neki...

Családtervezési szempont lett a napfényvitamin

A kutatások szerint nem csupán a csontok egészségéhez nélkülözhetetlen a napfényvitamin.

''Másnak születni nem választott állapot''

A Kézenfogva Alapítvány ismert emberek gondolatait teszi közzé a fogyatékosságról.

Hírek

Kinek, mikor, mennyi és mi? Itt vannak a válaszok

Szociális-, nyugdíj és családtámogatási ügyekben is eligazítanak a tájékoztatók.

Egészségmagazin

Labordiagnosztika: mi, micsoda a leleten?

Betegségek, vizsgálatok, leletek: keresse, hogy megértse mi mit jelent, s mennyi az annyi.

hirdetés
hirdetés