• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

  • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

   A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

 • EBP
  • Miniszterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

   Miniszterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

  • Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

   Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

 • EESZT
  • Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

   Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

  • Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

   Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

  • EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

   EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

A heveny vakbélgyulladásról

Egészségmagazin 2006.02.22 00:00 Forrás: Weborvos Szerző: Dr. Demeter Pál Ph.D

Ha vakbélgyulladás gyanúja merül fel, mihamarabb forduljunk háziorvosunkhoz.

A vakbélgyulladás (latinul: appendicitis) a köztudatban jól ismert heveny hasi megbetegedés, melynek kezelése néhány enyhe és korai esettől eltekintve műtéti. Az elnevezés nem igazán helyes, mert tulajdonképpen az úgynevezett féregnyúlvány gyulladásáról van szó, mely a vakbélből kiinduló nyúlványszerű nyirokszervünk. Nemtől függetlenül minden életkorban előfordul, de leggyakrabban 10-30 éves kor között. A gyulladást előidézheti fertőzés, a féregnyúlvány üregének elzáródása (magvak, bélféreg stb. okozta), tartalmának pangása, de ide terjedhet a vakbél gyulladásos folyamata is. Idősebb korban szerepet játszhat a féregnyúlvány verőerének szűkülete, elzáródása.

A gyulladás kezdetben csak enyhefokú, mely még visszafejlődhet akár spontán is. A folyamat továbbterjedése során kialakul az összes falréteget érintő gennyes gyulladás, amely akár 5-6 óra alatt átfúródáshoz vezethet. Ha a műtét az átfúródás előtt nem történik meg, akkor a féregnyúlvány körül tályog, majd kiterjedt hashártyagyulladás alakul ki. Ez utóbbiak már életveszélyes állapotot jelentenek.

A kezdeti szakaszban legtöbbször gyomorszájtáji, köldök körüli, főleg fiatalokon az egész hasra kiterjedő hasi fájdalom jelentkezik, melyet émelygés majd hányás kísér. A felismerés szempontjából hasznos tudni, hogy általános gyomor-bél hurut esetén először émelygés-hányás jelentkezik és csak utána a fájdalom. Egy idő múlva (ez egyéntől függően 5-24 óra lehet) a fájdalom a jobb alhasban a legkifejezettebb. Típusos helye a McBurney-pont, mely a jobb csípőlapát elülső-felső tövisét (ezt kitapinthatjuk) a köldökkel összekötő vonal külső és középső harmada határán van. Hőemelkedés, láz is jelentkezhet és fontos, hogy a végbélben mért hőmérséklet a szokásosnál - 0,5°C - nagyobb mértékben haladja meg a hónaljban mértet. A folyamat további súlyosbodása esetén bélhűdés alakul ki, melyet székelési inger és hasmenés előzhet meg. A jobb alhas területén fokozódó izomvédekezés a hashártya helyi érintettségének jele. Ha az egész has „védekezik" (nem lehet a hasat sehol sem benyomni – szinte „deszka-kemény") már kiterjedt hashártyagyulladásról van szó.

Amennyiben a fent leírt tünetek alapján vakbélgyulladás gyanúja merül fel, mihamarabb forduljunk háziorvosunkhoz. Ha a diagnózis valószínű, haladéktalanul sebészeti osztályra kell utalni a pácienst. A sebész szakorvos a vizsgálatok után határoz a szükséges megfigyelésről, előkészítésről és a műtétről.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink