• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

A várandósság fokozza az asztmás tüneteket

Egészségmagazin 2018.01.17 09:10 Forrás: Semmelweis Egyetem
A várandósság fokozza az asztmás tüneteket

A terhesség idején sem szabad abbahagyni a gyógyszeres terápiát, ugyanis a kezeletlen asztma nagyobb bajt okozhat.

Az asztmában szenvedő nők mintegy harmadának romlik az állapota a várandósság idején, gyakran fulladás, nehézlégzés, asztmás roham is jelentkezik náluk – mondja dr. Tamási Lilla. A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának egyetemi tanára kiemelte, terhesség idején sem szabad abbahagyni a gyógyszeres terápiát, a kezeletlen asztma ugyanis nem csak anyai, hanem magzati oxigénhiányt is okozhat, amelynek akár koraszülés, spontán vetélés is lehet a következménye.

Az asztmás kismamák túlnyomó többsége inhalációs kezelésben részesül, így a szer közvetlenül a tüdőbe jut, nem veszélyezteti a magzatot. Kitért rá, a klinikán 2000 óta az országban egyedülálló módon asztmás terheseket gondozó ambulancia működik, ahol évente mintegy 80-100 pácienst néznek meg, és látnak el tanácsokkal, gyógyszerekkel.

Míg 10-15 éve az orvosok egy része a gyógyszerek elhagyását javasolta az asztmával szövődött várandósság idejére, addig ma már a tudomány igazolta, hogy nem szabad abbahagyni a terápiát, a nem kezelt asztma ugyanis az esetleges oxigénhiány miatt veszélyesebb az anyára és a babára nézve, mint az a gyógyszermennyiség, ami bejuthat a kicsi szervezetébe – mondta dr. Tamási Lilla. Az egyetemi tanár hangsúlyozta, a magzat oxigénigénye magasabb az anyáénál, a kezelés elmaradása nyomán fellépő oxigénhiány akár spontán vetéléshez, preeclampsiához, kis súllyal születéshez vagy újszülöttkori halálozáshoz is vezethet.

Az inhalációs gyógyszerek nem jelentenek veszélyt a magzatra nézve, hiszen közvetlenül az anya tüdejébe kerülnek, minimális mennyiségben jutnak el az anyai vérkeringésen keresztül a babához. Mivel az anyatejbe is csak minimális mennyiségű aktív gyógyszer kerül inhalációs gyógyszerbevitel esetén, így a szoptatás alatt is biztonságos az alkalmazásuk.

Dr. Tamási Lilla elmondta, hogy a várandós nők mintegy 3 százaléka szenved asztmában, 30 százalékuknál a terhesség 15. hete körül fokozódnak a tünetek, akár fulladás, nehézlégzéses rohamok is jelentkezhetnek, emiatt a korábbi terápia módosítására is szükség lehet. Arra is van ugyanakkor példa, hogy a terhesség alatt csökkennek a tünetek, amit szintén figyelembe vesznek a kezelés során. Előfordul, hogy a terhesség idején jelentkezik először a tünet, vagy hogy a gyermekkorban megjelenő, majd évekre elmúló asztma jelenik meg újra.

Várandósság esetén különösen fontos a dohányzás abbahagyása. A cigaretta ugyanis felerősítheti az asztmás tüneteket az anyánál, másfelől jelentősen fokozza annak esélyét, hogy a gyermeknél is kialakuljon a betegség – mondta dr. Tamási Lilla, kiemelve, hogy az asztmás betegek mintegy 25-30 százaléka dohányzik.

A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján az országban egyedülálló módon 2000 óta működik asztmás terheseket gondozó ambulancia. Évente mintegy 80-100 beteget néznek meg, emellett tanácsadással, szakorvosi javaslattal segítik az asztmában szenvedő várandós nők kezelésével kapcsolatos döntések meghozatalát.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink