• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Átnevezés a skizofréniával élők védelmében?

Egészségmagazin 2006.10.11 00:00 Forrás: Weborvos Szerző: kávé

Elmeszakorvosi értelemben aligha, ám lélektani szempontból nagyon is érthető az a kezdeményezés.

Elmeszakorvosi értelemben aligha, ám lélektani szempontból nagyon is érthető kezdeményezés, amely szerint többen megváltoztatnák az egyik legsúlyosabb pszichiátriai betegség, a skizofrénia elnevezését – kommentálták hazai szakemberek a BBC tegnapi híradását a Lelki Egészség Világnapján tartott sajtótájékoztatón.


Az MTI idézte cikk szerint Richard Bentall, a Manchesteri Egyetem pszichológia professzora is csatlakozott a skizofrénia szó eltörlésére irányuló mozgalomhoz, mert véleménye szerint a skizofrénia tudományosan értelmetlen fogalom, klinikailag haszontalan, mi több, kárt okoz a betegeknek", akiket egyéni tüneteik függvényében kellene kezelni, nem pedig egy általános kategória alapján.


Bitter István professzor, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának vezetője elmondta: a mozgalom Japánból indult, ahol a sajátos kultúra miatt nagyon mélyek az előítéletek a pszichiátriai betegek iránt, ezért páciensek és hozzátartozók reméltek valamifajta védelmet az átnevezéstől. Mint megtudtuk, a szakmát is megosztó kérdés már 1999-ben napirendre került a Pszichiátriai Világkonferencián, ahol egész szekcióülést szenteltek a témának. Való igaz, hogy a pszichiátriai diagnózis egyszersmind stigma a betegen, ennek tompítására nagyon is érthető az átnevezési szándék, mint ahogyan az is ismert tény, hogy az eredeti név már nem fedi a betegség lényegét, illetve mindazt, amit ma tudunk rólal.


Ilyen átnevezési kísérletek (szakmai kezdeményezésre) eddig is történtek már – tette hozzá Németh Attila, a Pszichiátriai Társaság elnöke, csakhogy egy idő után az új elnevezéshez is hozzákapcsolódtak mindazok az előítéletek, a betegségről vallott téves képzetek, mint az eredetihez, ezért – személyes véleményként – ő nem tartja ezt a szakmaterület legfontosabb problémájának. A mögötte való tartalmat, azaz a társadalmi előítéletek csökkentését, a betegségről szóló valódi és tudományosan megalapozott ismeretek terjesztését annál inkább. A kezdeményezés szakmai érveiről szólva elmondta: minden pszichiáter tisztában van vele, hogy a betegség nem elmehasadás,  mint ahogyan azzal is, hogy sokféle változat, egyéni különbség létezik, fontos azonban, hogy a szakma egységes kórképnek tekintse a skizofréniát, azaz ugyanazt értse az elnevezésen, legyen az bármi is. 


Kurimay Tamás, a társaság alelnöke kiemelte: mind az Európai Unió mentális egészséggel foglalkozó stratégiája, mind az egészségügyi világszervezet témába vágó ajánlásai hangsúlyosan foglalkoznak a betegeket érő diszkrimináció és stigmatizáció csökkentésével, s nem csak a társadalom, hanem az egészségügy szintjén is. Érthető ugyanis, hogy a lakosság elavult, téves vagy éppen semmilyen információra nem támaszkodó előítéletei lassan oldhatók fel, kevésbé érthető, hogy a pszichiátriai betegek – köztük a skizofréniával élők – 20 százalékkal rövidebb ideig élnek az egészséges átlagnál, mert nem csak az öngyilkosság rövidíti életük hosszát, hanem olyan betegségek is, amelyekre nem kapják meg a megfelelő kezelést.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink