• Ónodi-Szűcs
    • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

      Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

    • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

      Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

    • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

      Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • EBP
    • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

      EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

    • EBP: fejlesztik a monori szakrendelőt

      EBP: fejlesztik a monori szakrendelőt

    • Új ellátások is lesznek a megújuló szakrendelőben

      Új ellátások is lesznek a megújuló szakrendelőben

  • EESZT
    • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

      Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

    • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

      EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

    • Merre tovább Elektronikus Egészségügyi Tér?

      Merre tovább Elektronikus Egészségügyi Tér?

A diplomásokra jobban hat a dohányzási tilalom

Hírek 2018.01.12 12:37 Forrás: MTI
A diplomásokra jobban hat a dohányzási tilalom

A főiskolánál alacsonyabb végzettségűek esetében azonban nem csökkenti a dohányzás mértékét.

Hatásos a dohányzási tilalom bevezetése, de nem egyformán érinti a társadalom különböző rétegeit - mutatták ki amerikai kutatók. A szakemberek a fiatal és középkorú dohányosok egészségére vonatkozó adatokat gyűjtötték össze 25 évre visszamenőleg és vetették össze az Amerikai Nemdohányzók Jogainak Alapítványa által a dohányzási tilalomról összegyűjtött adatokkal.

Kiderült, hogy általában a dohányzási tilalom bevezetése a leghatékonyabban a felsőfokú végzettségűek körében csökkentette a dohányzás kockázatát. Azokban a térségekben, ahol elrendelték a tilalmat, az egyetemi végzettségűek körében 20 százalékkal csökkent a dohányzók aránya - írták a szakemberek az American Journal of Epidemiology című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Eredményeink azt is kimutatták, hogy a dohányzási tilalom az alacsonyabb végzettségű emberek körében is segítheti a leszokást, de sokat kell tenni annak érdekében, hogy a próbálkozás sikerrel végződjön - mondta Stephanie Mayne, az Északnyugati-Egyetem kutatója. A legalacsonyabban iskolázottak körében 15 százalékkal nagyobb az esélye annak, hogy megpróbáljanak leszokni, ha olyan térségben élnek, ahol bevezették a tilalmat.

A leszokási kísérletek száma a dohányzással való felhagyás fontos fokmérője. Átlagosan 8-14 kísérlet vezet el oda, hogy valaki végleg eldobja a cigarettát - idézte Amy Auschinclosst, a Drexel Egyetem docensét a Medicalxpress orvostudományi hírportál.

A tilalom csökkentheti továbbá annak kockázatát, hogy valaki erős dohányos legyen, azaz napi fél csomag cigarettát vagy annál többet szívjon. A főiskolánál alacsonyabb végzettségűek esetében azonban nem csökkenti a dohányzás mértékét.

Számos korábbi tanulmány kimutatta, hogy a dohányzási tilalom csökkenti a passzív dohányzás, azaz a dohányfüst káros hatásait is, ami a alacsonyabb végzettségűek körében az átlagnál magasabb. Bár ezen tanulmány szerint a dohányzás kockázata e csoportnál változatlan, a tilalom a körükben élő passzív dohányosok esetében is előnyösen hat.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink