• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A környező országok tárt karokkal várják itthonról a meddő párokat

Lapszemle 2024.04.11 Forrás: qubit.hu
A környező országok tárt karokkal várják itthonról a meddő párokat

Magyarországon 16 százalék körül mozog az asszisztált reprodukciós kezelések átlagos sikerrátája minden életkort tekintve.

A környező országok tárt karokkal várják a meddő párokat, akiket a családbarát Magyarországon cserben hagy a rendszer - írta a qubit.hu.  A lap által megszólaltatott páciensekl és orvosok kivétel nélkül kifogásolták, hogy mióta államosították a magyarországi meddőségi klinikákat, többszörösére nőttek a várólisták, futószalagon és egyáltalán nem személyre szabottan zajlanak az eljárások, és a rendszerben túlterhelt orvosok és asszisztensek a kommunikáció szintjén sem tudják megadni azt, amit a gyermekre vágyó párok ebben a nehéz helyzetben megérdemelnének.

A meddőségi (vagy asszisztált reprodukciós) kezelések esetén többféle mérőszám szerint számolják a hatékonyságot és a sikerességet, de az egyik legalapvetőbb arányszám azt mutatja meg, hogy egy meddőségi kezelésből hány esetben születik meg a vágyott kisbaba. Magyarországon Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára tavaly februárban tette közzé azt a hivatalos adatot, amelyből átfogóan, bár eléggé elnagyoltan lehet látni, hogyan alakultak ezek a számok az utóbbi években. Ebből az látszik, hogy bár az utóbbi években nőtt a beavatkozások száma, és ezzel párhuzamosan több gyermek született, az arányszám romlott.

Miközben Magyarországon eszerint 16 százalék körül mozog az asszisztált reprodukciós kezelések átlagos sikerrátája minden életkort tekintve, az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) legfrissebb adatai szerint Európában 2019-ben az in vitro fertilizáció (IVF), vagyis a lombikbébi beültetésének sikeressége átlagosan 34,6 százalék, az inszemináció hatékonysága pedig 32,1 százalék. Régiós összehasonlításban sem remekel Magyarország: Csehországban 30-45 százalék közé teszik a sikerrátát, Németországban ugyanezt 2021-ben 32,1 százalékra becsülték.

Ugyanezek az arányszámok az Egyesült Államokban még magasabbak: az amerikai Reprodukciós Technológiai Társaság (SART) adatai szerint 2020-ban 35 éves kor alatt az IVF-kezelések átlagosan 54,5 százalékában született kisbaba, 35-37 év között 39,8 százalékban, de még 41-42 éves korban is 13,3 százalékra tették ezt az arányt.

Az államosítás óta folyamatosan csökken a sikerráta - további részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink