• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Gyilkos gombelemek – Évente több száz gyerek kerül veszélybe

Lapszemle 2024.04.02 Forrás: nepszava.hu
Gyilkos gombelemek – Évente több száz gyerek kerül veszélybe

A fül-orr-gégész szerint fontos megérteni, hogy a gombelem-nyelés gyorsan okozhat nagyon kritikus helyzetet.

„Idegentest-gyanúval” csak a fővárosi Bethesda Gyermekkórház ügyeletére évente 100-200 kisgyerek érkezik, közülük mintegy negyvenet műteni is kell, többükből gombelemet távolítanak el - írta a népszava.hu.

– Egy nyelőcsőben elakadt vagy akár lenyelt gombelem kifejezetten veszélyes – mondta a lapnak a Bethesda Gyermekkórház fül-orr-gégész szakorvosa, Ternai Zita. – Olyan maró anyagok vannak benne, amelyek nagyon gyorsan át tudják lyukasztani a nyelőcső falát, illetve a bélben is okozhatnak életveszélyes perforációt. Ha a gombelem-nyelés gyanúja felmerül, mi a kórházban azonnal készítjük is elő a műtőt, hogy egy percet se késlekedjünk.

Ugyan a néhány voltos feszültség önmagában veszélytelen az emberi szervezetre, de a szövetnedvektől zárlatos elem elkezd hőt termelni, ami mikroégéseket okoz, illetve beindul az elektrolízis, agresszív ionok szabadulnak fel, amik pusztítják a szöveteket. Az elem sem bírja a terhelést, mintegy felrobban, és kiömlik a folyadék belőle. Ettől például kilyukadhat a nyelőcső fala, sérülhetnek az erek, erős vérzés kezdődhet, a nyelőcső közelében futó fő verőér fala is átszakadhat, ami végzetessé válhat. – A gombelemnyelés esetén versenyfutás indul az idővel, mert minél hamarabb sikerül eltávolítani az idegentestet, annál kevesebb szövődmény alakul ki, annál nagyobb a teljes gyógyulás esélye – hangsúlyozta a szakorvos.

– Ha lehet, akkor azonnal egy idegentest ügyeletre menjenek a szülők, ne is a sürgősségin álljanak sorba, illetve hívjanak mentőt – mondta Ternai Zita, aki szerint a mentő hívása a legjobb megoldás, mert ha a gyerek állapota rosszabbodik, akkor a kollégái szakszerűen tudnak segítséget nyújtani. A szülő el is akadhat a forgalomban, és akkor csak nézheti tehetetlenül, hogy a gyerek állapota hogyan súlyosbodik.

A szakorvos elmondta: az ilyen ügyeletekre rendszeresen érkeznek pénzérmét nyelt, Kinder-tojásban lévő figurákat, egyéb apró játékokat, vagy azok letört darabjait, orrukba, fülükbe dugó gyerekek. Nagyobb falatok is el tudnak akadni a kicsik nyelőcsövében, ezek közül az egyik legveszélyesebb a csont, ami feltapadhat a nyelőcső oldalára és ez szintén okozhat fizikai sérülést is. Míg egy gombelem, vagy a csont jól látható a röntgenfelvételeken, a műanyag tárgyak már nem. Az utóbbiaknál indirekt jelek – például nyáladzás, étel-visszautasítás – hívhatják fel a figyelmet arra, hogy valami nem stimmel. A műanyag játékok, a kisebb pénzérmék akár simán keresztül is haladhatnak a tápcsatornán, és ha nem akadnak el, viszontláthatók a pelenkában, a billiben. További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink