• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Káosz az egészségügyben: hetente tíz ápoló fordít hátat a kórházaknak

Lapszemle 2024.04.11 Forrás: economx.hu
Káosz az egészségügyben: hetente tíz ápoló fordít hátat a kórházaknak

Az orvosok egy része a magyarországi állásának megtartása mellett vállal külföldön munkát jellemzően hétvégénként vagy néhány hónap fizetés nélküli szabadsággal.

Ausztriában háromszor annyi fizetésért csábítják az orvosokat és a szakdolgozókat is. Balogh Zoltán, a kamara elnöke azt mondta, februárban hetente tíz jóhírnév igazolást állított ki - ismertette az economx.hu a hvg360 cikkét.

Ausztriában intenzíven toborozzák a magyar fiatalokat is ápolónak, de új tendenciaként a 40-50-es korosztály is kikéri már a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást, írja a hvg360.hu. Az osztrák egészségbiztosító adatai szerint 2023-ban 121 ezer magyar vállalt munkát Ausztriában, ennél csak a németek voltak kétezerrel többen. Az a statisztikákból nem látszik, hogy a magyarok közül mennyien helyezkedtek el az egészségügyben vagy a szociális ellátásban, de az összesített, szakmákra lebontott adatsor szerint a külföldi munkavállalók körében ez a negyedik legnépszerűbb terület.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) adatai szerint, tavaly közel 800 orvos kért engedélyt külföldi munkavégzéshez. Erről erről Páva Hanna az OKFŐ Humánerőforrás-fejlesztési Igazgatóságának vezetője beszélt a Magyar Kórházszövetség XXXV. kongresszusán, Tapolcán. 2019-ben 748; 2020-ban 702; 2021-ben 733; 2022-ben 789 orvos számára adtak külföldi gyógyításhoz igazolást.

A hvg360.hu most azt írja első alkalommal valamivel több mint 250 orvos kért külföldi munkavégzéshez igazolást. 2020-ban 255, 2021-ben 245, 2022-ben 252 orvosnak állítottak ki első alkalommal igazolást. Ausztriát sorrendben 59, 53 és 49 orvos jelölte meg célországként.

Az orvosok egy része a magyarországi állásának megtartása mellett vállal külföldön munkát jellemzően hétvégénként vagy néhány hónap fizetés nélküli szabadsággal. A tényleges elvándorlás abból látszik, hogy hányan írtak vagy nem írtak fel vényt az igénylést követő évben, ők azok, akik nem szüntették meg a hazai munkaviszonyukat. AZ OKFŐ szerint a külföldi munkavégzéshez igazolást kérő orvosok többsége el is hagyja az országot, hiszen vényt a rákövetkező években csak 50-72 orvos írt fel. Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink