• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A PTE a világ legjobbjai között az orvostudományi területen

Regionális hírek 2024.04.10 Forrás: PTE - Weborvos
A PTE a világ legjobbjai között az orvostudományi területen

A QS világszerte elismert rangsorába 16 400 egyetemi képzés közül a pécsi az orvostudományok területén a 401-450. legjobb felsőoktatási intézmény.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) újra a világ legjobb orvosképző egyetemei közé került a QS World University Rankings legfrissebb, szakonkénti világranglistája alapján. A QS Quacquarelli Symonds által közzétett rangsor 2024-es kiadása világszerte 55 tudományterületen több mint 16 400 egyetemi képzésbe nyújt betekintést. Ezek között lett az orvostudományok területén a 401-450. legjobb felsőoktatási intézmény a PTE, megőrizve ezzel az előző évi pozícióját.

A QS Quacquarelli Symonds globális felsőoktatási elemző cég által szerdán közzétett QS World University Rankings by Subjects 2024-es kiadása független összehasonlító elemzést nyújt több mint 16 400 egyetemi képzés teljesítményéről, amelyeket a világ 96 helyszínén, 55 tudományágban több mint 1500 egyetem hallgatói végeztek el.

A QS öt kulcsfontosságú mérőszámot használ a tudományterületek szerinti rangsorok összeállításához. A reputációs mutatók több mint 240 000 munkáltató és oktató QS-felmérésre adott válaszán alapulnak, míg a cikkenkénti idézettség és a H-index a kutatás hatását és termelékenységét méri. A Nemzetközi Kutatási Hálózat (IRN) a határokon átnyúló kutatási együttműködés értékelésére szolgál.

Fedeles Tamás, a PTE oktatási rektorhelyettese a friss nemzetközi eredmény kapcsán elmondta: „Megnézve a részletes pontszámokat, az mindenképp pozitív, hogy olyan fontos mutatókban sikerült előrelépnünk a korábbi évekhez képest, mint a citációk, a H-index, vagyis a kutatók publikációinak hatását mutató mérőszám, és a nemzetközi kutatási hálózat. Azt se felejtsük el, hogy nyilván a nemzetközi szinten jegyzett egyetemek is folyamatosan fejlesztenek, annak érdekében, hogy javítsanak az előző évi pozíciójukon. Ehhez képest mi ebben a kiélezett versenyben tudtuk megőrizni az orvosképzés területén az előkelő helyezésünket. Ugyanakkor a PTE egy sokoldalú, számos diszciplínát oktató nemzetközi egyetem, így abban bízom, hogy a következő években más tudományterületeken is sikerül bekerülni a QS világszerte elismert és jegyzett rangsorába” – fejtette ki reményét a rektorhelyettes.

Magyarországról összesen 10 felsőoktatási intézmény 45 képzése került be a Quacquarelli Symonds által közzétett rangsorba, amely itt érhető el.

 

PTE

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink