• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Negyedéves statisztika: 31 otthoni tűzhalál, 145 sérült

Hírek 2024.04.09 Forrás: MTI
Negyedéves statisztika: 31 otthoni tűzhalál, 145 sérült

Az első negyedévben szén-monoxid miatt 391 alkalommal riasztották a tűzoltókat, 63 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést.

Idén az első negyedévében 1939 alkalommal riasztották égő lakóépülethez a tűzoltókat, a tüzekben 31 ember vesztette az életét, 145-en pedig megsérültek - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője kedden az MTI-vel.

Mukics Dániel azt írta: az év első három hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 1414 órára és 3672 tűzoltójárműre volt szüksége a tűzoltóegységeknek; 20 844 négyzetméternyi épített terület égett le, 214 otthon vált tűz miatt lakhatatlanná, emiatt 641 embernek kellett átmenetileg elköltöznie.

Hangsúlyozta, hogy az 1939 épület közül csupán 7-ben volt füstérzékelő, holott ezek az eszközök a tűz keletkezésekor azonnal jeleznek, és még van idő cselekedni.

Kifejtette, hogy a legtöbb tűz a kéményből indult, ez az összes eset csaknem 21 százaléka. A tüzesetek 16 százalékában a konyhában, 11 százalékában a hálószobában, 6 százalékában pedig a nappaliban csaptak fel a lángok. A tűz legtöbbször elektromos problémára, a fűtés hibáira, nyílt láng használatára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza.

Az első negyedév lakástüzeinek 10 százalékában felhalmozott lomok égtek, vagy a kertben égetett szemétről terjedtek át a lángok az épületre - fűzte hozzá.

A közlemény szerint a legnagyobb tűz február 20-án, Hevesvezekényben volt, ahol egy háromszáz négyzetméteres, műhelyként és raktárként egyaránt használt melléképület égett teljes terjedelmében. A tűzoltóknak köszönhetően a tűz nem terjedt át a lakóházra. A tűzből több gázpalackot kivittek, egyet mesterlövésznek kellett kilőnie, hogy ne robbanjon fel.

A leghosszabb beavatkozás január 21-én volt Álmosdon, ahol egy ember életét vesztette. A családi ház oltása az utómunkálatokkal együtt nyolc órát vett igénybe - írta a szóvivő.

A katasztrófavédelem 92 esetben indított tűzvizsgálati eljárást a tűz pontos keletkezési helyének, idejének és okának feltárása érdekében, 39 helyen szándékos tűzokozás gyanúja merült fel, 88 épületnél pedig gázpalackok nehezítették az oltást.

A lakástüzek megelőzése érdekében tanácsos a konyhába, hálószobába és a nappaliba füstérzékelőt szerelni a mennyezetre. Olyan füstérzékelők is beszerezhetők, amelyek füst esetén nemcsak hangosan sípolnak, hanem jelzést is küldenek az okostelefonra. Ez praktikus megoldás lehet idős, egyedül élő hozzátartozók védelmére - írta Mukics Dániel.

Kitért arra is, hogy az első negyedévben szén-monoxid miatt 391 alkalommal riasztották a tűzoltókat. 63 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, 6 ember pedig meghalt - tette hozzá.

A szóvivő közlése szerint akkor keletkezik szén-monoxid, ha zárt térben nyílt láng ég, és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Az ilyen helyiségekben állandó és automatikus szellőzésre van szükség, az ablakokba légbevezetőt kell szerelni, nem elegendő időnként szellőztetni - áll a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink