• Ónodi-Szűcs
  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

 • EBP
  • Megújul és modernizálódik a Semmelweis Egyetem

   Megújul és modernizálódik a Semmelweis Egyetem

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

  • 352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

   352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

 • EESZT
  • Kell egy kis idő a digitális egészségügyhöz

   Kell egy kis idő a digitális egészségügyhöz

  • EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

   EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

  • Informatika az egészségügy szolgálatában

   Informatika az egészségügy szolgálatában

Bértárgyalás: újabb forduló pénteken

Egészségpolitika 2016.04.20 15:47 Forrás: Weborvos Szerző: SJ
Bértárgyalás: újabb forduló pénteken

Van esély arra, hogy idén elkezdődjön a béremelési folyamat, de ehhez újabb egyeztetések kellenek.

Nem született megállapodás a mai bértárgyalási fordulóban - jelentette be az egyeztetés utáni sajtótájékoztatón Ónodi-Szűcs Zoltán. Az egészségügyért felelős államtitkár az okot is megjelölte: a tárgyalófelek - az orvosi kamara, a kórházszövetség, az EDDSZ - ragaszkodnak a 2016-os költségvetés megnyitásához, vagyis ahhoz, hogy még az idén megkezdődjön a béremelési folyamat. Mindez kivitelezhetőnek látszik, ugyanis az egyezetésen részt vevő, a nemzetgazdasági tárcától érkezett képviselők nem tudnak arról, hogy a kormány elzárkózna az idei költségvetés megnyitásától.

Ónodi-Szűcs jelezte: nem akarják húzni az időt, ezért pénteken újabb fordulóra kerül sor. Semmilyen számot nem volt hajlandó elárulni a béremelési alku kapcsán, csak annyit mondott, hogy a szakdolgozóknak négy ütemben, az orvosoknak pedig három-négy ütemben tervezik a bérrendezés folyamatát, ami így több évig tarthat.

Hogy mikortól lehet a béreket már idén emelni, az kérdés, tette hozzá, hiszen minél előbb kezdik, annál többe kerül a költségvetésnek az ágazatban dolgozó 87 ezer munkavállaló bérrendezése – minden ezer forint súlyos milliárdokkal jár, tehát óvatosan kell tárgyalniuk, fogalmazott.

Elmondta azt is, hogy a kormány az egészségügyben dolgozók béremelését nem gazdasági, hanem társadalompolitikai kérdésként kezeli. Az NGM felvállalta a koncepciók készítését, s ennek köszönhetően pénteken már a gazdasági tárca által kidolgozott ajánlatok birtokában ülhetnek le ismét a tárgyalófelek.


Ismét beszélt arról, hogy az egészségügyiek bére 7-8 hellyel hátrébb található a szektorok közötti rangsorban ahhoz képet, mint ami megilletné az itt dolgozókat, s a lemaradást mindenképpen szeretné az ágazat vezetése ledolgozni. Uniós bérekről egyelőre nem lehet beszélni, s azt sem lehet elvárni, hogy a felzárkózás egyetlen lépéssel megvalósuljon, ezért három-négy éves béremelési folyamatban gondolkodnak. A bérek rendezése azért is fontos, hogy az egészségügyi strukturális változások idejére megteremtődjön a munkabéke a szektorban, tette hozzá.

A két hete zajló bértárgyalás mai, eredménytelen fordulója után az egyeztető felek közül csak Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke maradt a sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy gyökeres gondolkodásmódbeli változást szeretnének elérni a kormánynál, s bár tisztességes ajánlatot kaptak, ám annyira bődületes az elmaradás, hogy nem tudtak ma érdemben tárgyalni a javaslatról.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink