• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Egészséges táplálkozás – lezárult a roadshow

Egészségpolitika 2015.10.19 15:08 Forrás: Weborvos
Egészséges táplálkozás – lezárult a roadshow

Több mint 4100 résztvevő 860 kilogramm gyümölcsöt "használt el" az interaktív roadshown.

A „Közétkeztetés – központban az egészség", TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 számú kiemelt projekt keretében közétkeztetési szakembereknek, pedagógusoknak, szülőknek és az egészséges táplálkozás iránt elkötelezett fiataloknak, felnőtteknek kínálnak segítséget ahhoz, hogy a fiatalok a jelenleginél jóval egészségesebb és táplálóbb ételeket fogyasztva nőjenek fel és ezt a szemléletet őrizve éljék hétköznapjaikat.

A közétkeztetésben szinte mindannyian érintettek vagyunk, a gyerekeink, magunk, vagy családtagjaink révén is. A sok só, cukor, zsír, kevés gyümölcs fogyasztása mind olyan táplálkozással összefüggő kockázati tényezők, amelyek mérsékelhetők, illetve kiküszöbölhetők. Az egészséggel kapcsolatos ismeretek, attitűdök, készségek hiánya akár már serdülőkorban rögzülhetnek, így növelve a társadalomra rótt betegségterhet.

A projekt keretében egyfelől nemsokára elérhető lesz egy speciális, a személyre szabott étrendek összeállítását támogató interaktív alkalmazás. Az alkalmazást jelenleg a Debreceni Egyetem üzemeltetésében lévő menzákon tesztelik, az így nyert tapasztalatok, illetve a szükséges korrekciók után teszik elérhetővé a nagyközönség számára. Az applikáció lényege, hogy a felhasználók beállíthatják saját paramétereiket (testsúly, magasság, mozgás intenzitása stb.) az alkalmazás adminisztrációs felületén. A menzák által rendelkezésre bocsátott étrendből választva, illetve kiegészítve azt az otthon elfogyasztott reggeli/vacsora paramétereivel megtudhatják, hogy életkoruknak, életmódjuknak megfelelő napi kalória- és tápanyagkorlátot átlépték vagy át fogják-e lépni.

Másrészt a projekt során több, az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismeretek terjesztését célzó információs kiadvány készült már el, többek között mesekönyv gyerekeknek és receptgyűjtemény a közétkeztetésben szolgáltatók részére. Oktatófilmek készültek óvodásoknak, középiskolásoknak és a közétkeztetést végző szakembereknek, a társadalmi célú reklámokat pedig októbertől láthatja a lakosság.

A társadalmi szemléletformálás és fogyasztói tudatosság érdekében a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet (NSZCSI) szeptember-október folyamán országos roadshow keretében interaktív módszerekkel terjesztette az egészséges életmóddal, ezen belül az egészséges táplálkozással kapcsolatos információkat, különös tekintettel a gyermekek és fiatalkorúak egészségtudatosságára és táplálkozási szokásainak javítására.

Az ország 35 települése, 40 intézményben lezajlott roadshowon összesen több mint 4100 gyerek vett részt. A program azért főként az óvodás és általános iskolás gyermekeket célozza meg, mivel az étkezési szokások már egészen fiatalon kialakulnak, ugyanakkor a kommunikációs programok keretében az oktatás-nevelés különböző szintjein érdekelt pedagógusok mellett a szülők megszólítása is jelentős hangsúlyt kap.

A szervezők egy mozgó, prezentációs busz és interaktív oktatói tér kialakításával és játékos, vidám, interaktív programokkal akarták felhívni a fiatalkorúak figyelmét az egészségtudatosabb életmódra.

A pedagógusok és szakmailag felkészült animátorok segítségével a napi 4-szeri étkezés megvalósítására, a túlzott só- és cukorfogyasztás visszaszorítására, az egészséges, változatos táplálkozásra, valamint a rendszeres testmozgás fontosságára hívták fel a figyelmet. A rendezvénysorozat során 800 kg almát, illetve további 60 kg egyéb gyümölcsöt, zöldséget (répa, retek, eper, banán, gyömbér, karalábé, barack, paprika, paradicsom) „használtak el" a gyerekek zöldségfaragási és zöldségkirakós játékra, illetve megevési célokra.

A rendezvénysorozat 2015. szeptember 18-án indult, a záróeseményre 2015. október 19-én került sor. Az eseménysorozat fővárosi zárórendezvényén Fenyvesi Zoltán paraolimpiai sportoló osztott meg gondolatokat a gyermekekkel az egészséges életmód fontosságáról.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink