• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

  • Ónodi-Szűcs: sok minden jobb, de a lakosság nem érzi

   Ónodi-Szűcs: sok minden jobb, de a lakosság nem érzi

  • Több lombikbébi-eljárást finanszíroz majd az állam

   Több lombikbébi-eljárást finanszíroz majd az állam

 • költségvetés
  • A jövő évi költségvetés gyógyszerészi szemmel

   A jövő évi költségvetés gyógyszerészi szemmel

  • Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

   Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

  • Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

   Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

 • EESZT
  • Jön az E-vény, lesz, aki kiadja az orvosságot?

   Jön az E-vény, lesz, aki kiadja az orvosságot?

  • Hétfőn road-show-ra indulnak az ÁEEK szakértői

   Hétfőn road-show-ra indulnak az ÁEEK szakértői

  • EESZT-csatlakozás: tapasztalatok, típushibák

   EESZT-csatlakozás: tapasztalatok, típushibák

Egészséges táplálkozás – lezárult a roadshow

Egészségpolitika 2015.10.19 15:08 Forrás: Weborvos
Egészséges táplálkozás – lezárult a roadshow

Több mint 4100 résztvevő 860 kilogramm gyümölcsöt "használt el" az interaktív roadshown.

A „Közétkeztetés – központban az egészség", TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 számú kiemelt projekt keretében közétkeztetési szakembereknek, pedagógusoknak, szülőknek és az egészséges táplálkozás iránt elkötelezett fiataloknak, felnőtteknek kínálnak segítséget ahhoz, hogy a fiatalok a jelenleginél jóval egészségesebb és táplálóbb ételeket fogyasztva nőjenek fel és ezt a szemléletet őrizve éljék hétköznapjaikat.

A közétkeztetésben szinte mindannyian érintettek vagyunk, a gyerekeink, magunk, vagy családtagjaink révén is. A sok só, cukor, zsír, kevés gyümölcs fogyasztása mind olyan táplálkozással összefüggő kockázati tényezők, amelyek mérsékelhetők, illetve kiküszöbölhetők. Az egészséggel kapcsolatos ismeretek, attitűdök, készségek hiánya akár már serdülőkorban rögzülhetnek, így növelve a társadalomra rótt betegségterhet.

A projekt keretében egyfelől nemsokára elérhető lesz egy speciális, a személyre szabott étrendek összeállítását támogató interaktív alkalmazás. Az alkalmazást jelenleg a Debreceni Egyetem üzemeltetésében lévő menzákon tesztelik, az így nyert tapasztalatok, illetve a szükséges korrekciók után teszik elérhetővé a nagyközönség számára. Az applikáció lényege, hogy a felhasználók beállíthatják saját paramétereiket (testsúly, magasság, mozgás intenzitása stb.) az alkalmazás adminisztrációs felületén. A menzák által rendelkezésre bocsátott étrendből választva, illetve kiegészítve azt az otthon elfogyasztott reggeli/vacsora paramétereivel megtudhatják, hogy életkoruknak, életmódjuknak megfelelő napi kalória- és tápanyagkorlátot átlépték vagy át fogják-e lépni.

Másrészt a projekt során több, az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismeretek terjesztését célzó információs kiadvány készült már el, többek között mesekönyv gyerekeknek és receptgyűjtemény a közétkeztetésben szolgáltatók részére. Oktatófilmek készültek óvodásoknak, középiskolásoknak és a közétkeztetést végző szakembereknek, a társadalmi célú reklámokat pedig októbertől láthatja a lakosság.

A társadalmi szemléletformálás és fogyasztói tudatosság érdekében a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet (NSZCSI) szeptember-október folyamán országos roadshow keretében interaktív módszerekkel terjesztette az egészséges életmóddal, ezen belül az egészséges táplálkozással kapcsolatos információkat, különös tekintettel a gyermekek és fiatalkorúak egészségtudatosságára és táplálkozási szokásainak javítására.

Az ország 35 települése, 40 intézményben lezajlott roadshowon összesen több mint 4100 gyerek vett részt. A program azért főként az óvodás és általános iskolás gyermekeket célozza meg, mivel az étkezési szokások már egészen fiatalon kialakulnak, ugyanakkor a kommunikációs programok keretében az oktatás-nevelés különböző szintjein érdekelt pedagógusok mellett a szülők megszólítása is jelentős hangsúlyt kap.

A szervezők egy mozgó, prezentációs busz és interaktív oktatói tér kialakításával és játékos, vidám, interaktív programokkal akarták felhívni a fiatalkorúak figyelmét az egészségtudatosabb életmódra.

A pedagógusok és szakmailag felkészült animátorok segítségével a napi 4-szeri étkezés megvalósítására, a túlzott só- és cukorfogyasztás visszaszorítására, az egészséges, változatos táplálkozásra, valamint a rendszeres testmozgás fontosságára hívták fel a figyelmet. A rendezvénysorozat során 800 kg almát, illetve további 60 kg egyéb gyümölcsöt, zöldséget (répa, retek, eper, banán, gyömbér, karalábé, barack, paprika, paradicsom) „használtak el" a gyerekek zöldségfaragási és zöldségkirakós játékra, illetve megevési célokra.

A rendezvénysorozat 2015. szeptember 18-án indult, a záróeseményre 2015. október 19-én került sor. Az eseménysorozat fővárosi zárórendezvényén Fenyvesi Zoltán paraolimpiai sportoló osztott meg gondolatokat a gyermekekkel az egészséges életmód fontosságáról.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink