• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

  • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

   A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

 • EBP
  • Miniszetterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

   Miniszetterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

  • Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

   Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

 • EESZT
  • Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

   Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

  • Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

   Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

  • EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

   EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

MOK: Alaptalanok a törvényességi aggályok

Egészségpolitika 2017.02.21 06:30 Forrás: MOK Online
MOK: Alaptalanok a törvényességi aggályok

A Magyar Orvosi Kamara etikai bizottságai jogosultak eljárás lefolytatására a kamara tagjával szemben - döntött a Kúria.

Hatályon kívül helyezte a Kúria a Szolnoki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 5. K. 27.030/2016/4. számon hozott ítéletét és az elsőfokú bíróságot új eljárásra és új határozat hozatalára utasította. Ez eddig egy elszigetelt ügy újabb bírósági fordulata is lehetne, ám nem az, mivel a Kúria végzésében (minden kamarai tagot érintve) kimondta: „A Magyar Orvosi Kamara területi szervezetének etikai bizottsága és az Országos Etikai Bizottság a Magyar Orvosi Kamara tagjával szemben jogosult etikai eljárás lefolytatására" - ismertette a Magyar Orvosi Kamara folyóiratában dr. Gyovai Sándor, a kamara ügyvédje a megszületett dokumentumot.

Mint írja, „... néhányan kamaránk tagjai közül – nyilván a jogszabályoknak megfelelő működést elősegítendő – számos alkalommal, és a lehetséges összes fórumon igyekeztek felhívni a figyelmet a MOK és szervei szabálytalan működésére. Eszerint a szóban forgó szabálytalanságok mélyreható hibákat okoztak a kamara működésében, a kifogások lényege az volt, hogy maga a kamara, és annak valamennyi szerve a jogszabályok figyelmen kívül hagyásával lett megalakítva.

Az említett felfogás szerint sem a MOK, sem annak szervei nem léteznek, és emiatt természetesen a szervezet különböző jogi aktusai sem érvényesek. Emiatt nem alkalmazható sem az Alapszabály, sem az Etikai Kódex, az etikai bizottságok döntései pedig nagyjából olyan jogi relevanciával bírnak a kötelező erejüket, végrehajthatóságukat illetően, mint egy magánlevél.

Bár a kamara szakemberei többször és szintén több fórumon kifejtették ezzel ellentétes álláspontjukat, egy tavaly megszületett bírósági ítélet helyt adott a felperes fenti véleményének, vagyis annak, hogy az etikai bizottságok „az etikai eljárást jogképességük hiányában folytatták le".

Ezt az ítéletet a per alperese, az OEB, nem fogadhatta el, ezért kérte a Kúriától a Szolnoki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ítéletét felülvizsgálni és kérte azt hatályon kívül helyezni, mivel az ítélet számos jogszabálysértő megállapítást tartalmazott, és mivel az ítélet ezeken alapult, az maga is jogszabálysértő volt.

A Kúria az alperes OEB álláspontjával értett egyet, és végzéssel döntött a kérelemről, ebben a Szolnoki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 5. K. 27.030/2016/4. számon hozott ítéletét hatályon kívül helyezte és az elsőfokú bíróságot új eljárásra és új határozat hozatalára utasította. A teljes írás a kamara honlapján is olvasható.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink