• Ónodi-Szűcs
  • Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

   Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

  • Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

   Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

 • EBP
  • EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

   EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

  • Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

   Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

  • Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

   Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

 • EESZT
  • EESZT: Féltérden volt, de működik

   EESZT: Féltérden volt, de működik

  • Nagykorúsítani kellene a betegeket

   Nagykorúsítani kellene a betegeket

  • Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

   Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

Nem lesz kapós az OPNI?

Egészségpolitika 2009.01.29 00:00 Forrás: Weborvos Szerző: H.J.

Kéttucatnyi lakó, örök szolgalmi jog, bérbe adott parkrészletek, s a gazdasági recesszió hátráltathatja az eladást.

Bár elvileg az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) patinás épületegyüttese készen áll az értékesítésre, erre egyhamar valószínűleg nem kerül sor, s nem csak azért, mert a főváros II. kerületének önkormányzata változtatási tilalmat rendelt el az ingatlanra, hiszen ez jövőre már lejár. Sok egyéb, a felszámolás során napvilágra került adottság is elriaszthatja a potenciális vevőjelölteket. Így például az épület műemlék jellege, s az őspark, amelyre külön törvény vonatkozik. Bár ezek közismert tények, amellyel nyilván számol a hasznosító, azzal viszont eddig vélhetőleg nem, hogy az OPNI területén található víztározóhoz örök időkre szóló szolgalmi jog illeti meg a vízműveseket.

Az impozáns park fái két lakóházat, s bennük közel harminc lakást is rejtenek, lakókkal együtt, akik közül volt, aki annak idején önkormányzati lakást adott le, hogy ide költözessen. A bérlőkijelölés joga egyébként az Egészségügyi Minisztériumé. A telek felső részét vállalkozó bérli, aki teniszpályákat alakított ki, míg a kert egy másik részét a gyermekek ellátását végző Vadaskert Alapítvány kapta bérbe – 99 évre.

S mindehhez társul a gazdasági recesszió, amely nem teszi könnyűvé a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. későbbi értékesítési próbálkozásait.


Az OPNI mérlegét egyébként lezárták, tudtuk meg az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) főigazgatójától, míg az Országos Gyógyintézeti Központban (OGYK) befejeződött a leltározás, a tételek most kerülnek át az EKI főkönyvébe. Az egykor nagyhírű orvostovábbképző intézetben fellelt, ismeretlen eredetű fóliánsok viszont gazdára találtak, mondta el a Weborvosnak Kárpáti Zsuzsanna. A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK), az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem, s az EKI háromoldalú megállapodásának eredményeként a XVI.-XVII. században keletkezett gyógyszerészi illetve orvostudományi ismereteket tartalmazó könyvek a rabbiképzőbe találnak végleges otthonra.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink