• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

  • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

   A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

 • EBP
  • Miniszterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

   Miniszterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

  • Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

   Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

 • EESZT
  • Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

   Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

  • Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

   Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

  • EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

   EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

Ónodi: a pluszforrások felét bérre fordítanák

Egészségpolitika 2016.05.12 12:08 Forrás: Weborvos Szerző: Bernáth Bea
Ónodi: a pluszforrások felét bérre fordítanák

A szakdolgozóknak is kialakítanak egy ösztöndíjrendszert uniós és költségvetési forrásból.

Sarkos kijelentéseket tett az egészségügyi államtitkár a Figyelő csütörtöki XXXIII. Medicina Konferenciáján. Ónodi-Szűcs Zoltán nyitóbeszédében többek között azt mondta: tagadja, hogy Magyarországon orvoshiány lenne, összehasonlítva több nyugat-európai országgal itthon a lakosságszámra vetített orvosszám nem kevés. Azt azonban elismerte: a szakdolgozókat tekintve valóban gond van, számuk jóval az OECD átlag alatti. Ezért is szeretnének számukra is létrehozni egy, az orvosokéhoz hasonlító ösztöndíjrendszert, amelynek forrását részben a kormány, részben az Unió biztosítaná.

A bértárgyalásokkal kapcsolatban Ónodi-Szűcs Zoltán  annyit mondott, hogy szeretne nemcsak 2016-ra és 2017-re, hanem 2018-ra, sőt 2019-re is megállapodni. A költségvetésben az egészségügy pluszforrásaként megjelölt 166 milliárdnál talán több is lesz az ágazatra - jegyezte meg, és kérdésre válaszolva ismét elmondta: a növekmény felét szeretnék bérre fordítani, bár tudják, az egész ágazat fejlesztésre vár, és jövőre sem kerülhető meg a konszolidáció. Hangsúlyozta azonban azt is, hogy csak pénzzel nem lehet nagyobb elégedettséget elérni.

Az államtitkár azt a már többször hangoztatott problémát is felvetette, miszerint Magyarországon az egyes területek között óriásiak az ellátási egyenlőtlenségek, azaz ugyanabból a fekvő-, járóellátásból a beküldött adatok szerint 2,5-5-szörös a különbség például Észak-Nyugat - és Észak-Kelet-Magyarország között. Ebben szerinte az "ösztönző-rendszer a ludas", amely inkább szolgálja az intézmények, mint a lakosság érdekeit. "Az alapfolyamatainkat kell rendbe tenni, hogy tudjuk, mi az igazság és mi a hazugság" - mondta a szakpolitika vezetője. Kérdésre válaszolva hozzátette: Az ösztönzőrendszert, a HBCs és a TVK rendszerét úgy szeretnék átalakítani, hogy sokkal inkább szolgálják a lakosság érdekeit, de azért "az intézmények se haljanak bele".

Szakpolitikai tervei közül az államtitkár kiemelte az egészségügyi ellátás szétválasztását a szociális résztől. Megismételte, hogy azt a 2200-3000 ágyat akarják átcsatornázni a szociális ágazatnak, ami körülbelül 63 milliárdos részt képvisel az egészségügyi kasszában. Ónodi-Szűcs Zoltán azonban hangsúlyozta, hogy nem elvenni akarnak a szociális ágazattól, sőt, ezzel egy időben szerinte úgy kell azt átalakítani, hogy a jelenleginél több jusson a szociális ellátásra, hiszen a társadalom idősödése miatt az igény erre egyre nagyobb.

Ónodi-Szűcs Zoltán végül kiemelte, hogy az államtitkárság olyan ügyekbe vág bele, amelyekbe mások nem mertek. Bár sokan ezt őrültségnek tartják, ők azért merik ezt megtenni, mert már nincs más út, és a bővülő források is lehetővé teszik ezt.


Jövőre körülbelül plusz 80,6 milliárd lesz bérfedezetre - a konferencia további előadásaiból.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink