• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

A barátok agya hasonlóan működik

Lapszemle 2018.02.08 08:40 Forrás: medicalonline.hu
A barátok agya hasonlóan működik

A vizsgálat során 280 egyetemi hallgató szociális kapcsolathálózatát térképezték fel.

Hasonlóan reagál a való világbeli ingerekre a barátok agya; a Nature Communications tanulmánya szerint fMRI-vizsgálattal nemcsak az mondható meg, hogy két ember között barátság van-e, hanem a társadalmi távolság mértéke is feltárható. Pusztán annak alapján megmondható, hogy két ember között barátság lehet-e, hogy megnézzük, hogyan reagál az agyuk videoklipekre – olvasható a medicalonline.hu portálján.

A neurális aktivitási mintázat a barátok között a leginkább hasonló, ezt követi a barátok barátainak neurális aktivitási mintázatával való hasonlóság mértéke, sőt a harmadik fokú összeköttetés (a barát barátjának a barátja) is nyomon követhető a módszerrel.

A Similar neural responses predict friendship című tanulmány az első, ami egy való világbeli szociális háló tagjainak neurális aktivitási mintázatának hasonlóságait vizsgálta, miközben azok való világbeli stimulusoknak voltak kitéve, írja a vizsgálatnak helyt adó Dartmouth College közleménye. A vizsgálatvezető Carolyn Parkinson szerint a Nature Communications-ben megjelent eredmények arra utalnak, hogy a barátok kivételesen hasonló módon dolgozzák fel a körülöttük lévő világot.

A vizsgálat során 280 egyetemi hallgató szociális kapcsolathálózatát térképezték fel interjúk segítségével, majd a tanulók közül 42 főt megkértek, hogy nézzenek végig egy videóklip-válogatást, amíg agyukat fMRI-vel vizsgálják. A videók különböző típusúak és eltérő témájúak voltak, felölelték a politika, a tudomány, a zene és a komédia területeit.

A neurális válaszok hasonlósága a barátok esetén volt a legnagyobb; a hasonlóságot az érzelmi válaszért, a figyelemirányításért és a magas szintű gondolkodásért felelős agyrégiókban lehetett megfigyelni. A kutatók megállapítása szerint az fMRI-válaszok hasonlósága alapján nem csak azt lehet megjósolni, hogy két ember között barátság van-e, de a két ember közötti szociális távolság is számszerűsíthető.

Munkájuk során a kutatók saját korábbi vizsgálatukra támaszkodtak, amiben azt állapították meg, hogy amint meglátunk egy ismerőst, az agyunk azonnal megmondja, milyen fontos vagy befolyásos az illető, és mi a pozíciója a szociális hálónkban.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink