• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Az orvosnak itt méltósága és megbecsültsége van

Lapszemle 2017.11.08 07:06 Forrás: Alfahír.hu
Az orvosnak itt méltósága és megbecsültsége van

Itt nem tolják félre egymást a hálapénz vagy a versengés miatt, mondja a Németországban élő magyar orvos.

Az egészségügyi dolgozók elvándorlása nagy fenyegetést jelent az országra. Az egészségügy esetében nem lehet egy démonizált ellenséget a kirakatba tenni, mert valójában kormányzati ciklusokon átívelő folyamatról van szó, amelynek eddig senki és semmi nem állt az útjába. Nem egy gonosz terv látszik megvalósulni azzal, hogy a magyar egészségügyben dolgozók inkább külföldre mennek a jobb megélhetés reményében, hanem inkább egy tervszerű megoldás hiányának a következménye a vészhelyzettel fenyegető elvándorlás - írja az alfahir.hu.

„Mintha egy másik világba cseppentünk volna" – jellemezte az Alfahír megkeresésére mostani életüket egy magyar orvos, aki egész családjával Németországba költözött, és ott vállalt munkát.
Negyedik gyermekük után döntöttek úgy, hogy elhagyják az országot. „2012-ben, amikor a GYED lejárata közelgett, már nagyon aggódtam, mivel az előző munkahelyemen felmondtak, és kilátásban sem volt semmi" – mesélte Szilvia (nevét a cikkben megváltoztattuk). Normál orvosi munkát napi 8-10 órában, ügyelettel kiegészülve nem tudott volna vállalni négy gyermek mellett. Így kapva kapott a lehetőségen, amikor ismerősön keresztül egy háziorvosi praxisban állást kínáltak neki Németországban.

...

Egy kezdő kórházi orvos, szakvizsga nélkül havonta 3500-4000 eurót kaphat Németországban, de szakorvosként 6000-8000 eurót is lehet keresni, vállalkozóként pedig ennél is sokkal többet. „Nagyon örültem a 4000 eurós bruttónak főállásban. A német nyelvet nagyon törtem, ennek ellenére mindenhol nagyon szívélyesek és készségesek voltak az ügyintézésnél" – mesélte további pozitív tapasztalatait Szilvia. Ma már egy üzemorvosi cégnél heti három napot dolgozik bruttó 3900 euróért, így marad ideje a családra is. Ebből az összegből 2800 eurót (átszámítva 870 ezer forint körül) kap készhez a négy gyerek után járó adókedvezmény miatt.

„A munkám szinte hobbi a magyarországi viszonyokra visszatekintve, nem megerőltető" - mondta Szilvia. Napi 15-20 vizsgálatot végeznek, adminisztrálnia nem kell, mert arra külön személyzet van. Nővéri munkát szintén nem kell végeznie. „Együtt dolgozunk, mindenkinek egy közös célja van, hogy normálisan elvégezzük a ránk bízott munkát. Nincs versengés, irigykedés, furkálódás. Közösen ebédelünk - mivel be tudjuk tartani az ebédszünetet – kedélyesen csevegünk, nem az anyagi problémákról jajveszékelünk."

Szilvia szerint az igazi nagy különbség nem is a pénzben rejlik, hanem abban, ahogy viszonyulnak hozzájuk. Az orvosokat megbecsülik, embernek nézik őket, a fiatal kollégákat segítik, nem tolják félre a hálapénz és az előrelépési versengések miatt. Ott fel sem merül a hálapénz, mivel nincs szükség rá. „Az orvosnak itt méltósága és megbecsültsége van" - szögezte le Szilvia.

...

Dr. Gyenes Géza, a Magyar Orvosi Kamara Országos Felügyelő Bizottságának elnöke, miután aláírásával támogatta a béruniót céltó európai polgári kezdeményezést, elmondta: az elvándorlás egyik fő oka a hazai egészségügyi dolgozók túlterheltsége, a béremelés pedig elengedhetetlen az ágazatban. Hozzátette: a fiatal orvosokat – akiknek az 50 százaléka a kivándorlást fontolgatja – itthon maradásra kellene ösztönözni, ennek több esélyét látja, mint a külföldre mentek hazacsábításának. Szerinte ugyanis a már kint élő és dolgozó orvosokat jobb feltételekkel is nehezen lehetne hazacsábítani, mivel sokan ott alapítottak családot, gyermekeik ott kezdtek el iskolába járni, ott szocializálódtak, esetleg már nem is beszélik a magyar nyelvet.

További részletek a weboldalon.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink