• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Családlátogatás helyett adminisztrálnak a védőnők

Lapszemle 2017.10.03 07:00 Forrás: abcug.hu
Családlátogatás helyett adminisztrálnak a védőnők

Új kötelező feladat van, a beígért informatikai rendszer viszont nem működik, csak folyamatos adminisztráció.

Szeptembertől kétszer gyakrabban kell a védőnőhöz státuszvizsgálatra vinni a két év alatti gyereket. A most elindult koragyermekkori program célja ugyan nagyon nemes: minél előbb kiszűrni a fejlődési rendellenességeket, csak éppen utána nincs hova fejlesztésre vinni a gyereket, és a védőnők nyakába is elképesztő papírmunka szakadt. Új kötelező feladat van, a beígért informatikai rendszer viszont nem működik, a folyamatos adminisztráció pedig a családlátogatástól veszi el az időt - írta az abcúg.hu.

Csordás Ágnes, a MAVE elnöke az Abcúgnak azt mondta, az informatikai rendszer nagyban megkönnyítené mind a szülők, mind a védőnők dolgát. Az eredeti elképzelés az volt, hogy a szülők a kérdőíveket az ügyfélkapun keresztül tudják kitölteni, ez pedig automatikusan megjelenne a védőnői rendszerben is.

Maga a koragyermekkori program célja nagyon nemes, azért hívták életre, hogy ha egy kisbabánál fejlődésbeli visszamaradás van, azt minél előbb észrevegyék. De a probléma az, hogy hiába ismerik fel időben, nincs hova irányítani utána fejlesztésre a gyereket. “Ha elküldöm a korai fejlesztőbe, fél év, egy év, mire egyáltalán időpontot kap, terápiára pedig nem is biztos, hogy tudnak járni, mert mondjuk messze van a család lakhelyétől, vagy a szülők munka mellett nem tudják megoldani. Ha úgy működne a rendszer, hogy én kiszűröm, és utána azonnal fogadják a megfelelő helyen, és azonnal megkezdődhetne a fejlesztés, az szuper lenne. De a gyakorlat sajnos nem ezt mutatja" – mondja Ágnes.

A lap kereste az Emmit is, kérdezve, hogy miért késik az informatikai program működése, mikor várható, hogy használni tudják majd a védőnők. Az írták, az eVir feladata a védőnők munkájának segítése, ezért annak fejlesztése, javítása, felhasználóbaráttá tétele folyamatos a beérkezett észrevételek alapján. A szűrésnek azonban nem feltétele az informatikai felület használata.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink