• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Csodaszer lenne az alma(bor)ecetes kúra?

Lapszemle 2018.03.06 08:18 Forrás: medicalonline.hu
Csodaszer lenne az alma(bor)ecetes kúra?

Az almaecet – túlzott mértékű, főként hígítatlan formában való – fogyasztása mellékhatásokkal járhat.

méregtelenítőjeként, fogyást elősegítő kanalasként, valamint a vércukorszint kontrolljában szerepet játszó savanyú csodaként emlegetik. Mi az igazság? – teszi fel a kérdést a medicalonline.hu portálja.

Bár néhány esetben rendelkezésre állnak ugyan kis betegszámú vizsgálati eredmények, amik alapján ígéretesnek tűnik az almából nyert ecet alkalmazása, nem szabad megfeledkezni arról, hogy az almaecet – túlzott mértékű, főként hígítatlan formában való – fogyasztása mellékhatásokkal járhat.

A magas szénhidrát-tartalmú ételek elfogyasztását megelőzően bevett almaecet hozzájárulhat a vércukorszint csökkenéséhez és az inzulinválasz mérsékléséhez – derül ki a Diabetes Care folyóiratban közöltekből. Az almaecet 110 napon keresztüli fogyasztása a policisztás ovárium szindrómás (PCOS) nőknél a tünetek javulásával járt – közölte a Tohoku Journal of Experimental Medicine folyóirat. Mindez visszavezethető arra, hogy a PCOS diagnózisa sok esetben az inzulin-rezisztenciával függ össze, és az almaecet fogyasztása az inzulin-elválasztást mérséklő hatásúnak bizonyul. Egerekkel végzett kísérletek alapján az almaecet - magas koleszterintartalmú diéta mellett adagolva - koleszterinszint-csökkentő hatású, támasztják alá a Journal of Membrane Biology-ban közölt eredmények. Egy kis betegszámú iráni vizsgálat alapján az almaecet a trigliceridszintet és az LDL-szintet is csökkenti.

Az alamecet fogyasztásával kapcsolatban leggyakrabban felmerülő aggály az általa okozott fogzománckárosodás,- ami szívószálas fogyasztással és az azt követő szájöblítéssel többé-kevésbé elkerülhető. Az általa okozott nyelőcső-irritációval, gyomorégéssel, illetve a refluxos panaszok felerősödésével szintén számolni kell. Mivel az almaecet fogyasztása hipokalémiára hajlamosít, a vízhajtó gyógyszereket szedőknél óvatossággal kell eljárni az evése/ivása során. További részletek a portálon!

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink