• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

  • EBP: fejlesztik a monori szakrendelőt

   EBP: fejlesztik a monori szakrendelőt

 • EESZT
  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

  • Merre tovább Elektronikus Egészségügyi Tér?

   Merre tovább Elektronikus Egészségügyi Tér?

Éger vizitdíj-mérlege

Lapszemle 2008.02.19 00:00 Forrás: Magyar Nemzet

A fizetési kötelezettséget betegségcsoportok és nem a szociális rászorultság alapján határozták meg.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint a szociológiai felmérések adatai azt mutatják: ma Magyarországon több millióan élnek szegénységben, és ezt a réteget igen hátrányosan érintette a vizitdíj és a kórházi napidíj. Mindenféle társadalmi és szakmai egyeztetést mellőzve egy éve vezette be az egészségügyi kormányza a vizitdíjat és a kórházi napidíjat. A Komárom-Esztergom megyei Bajnán a roma kisebbségi önkormányzat pénzalapot hozott létre arra az esetre, ha a romák és a többségi társadalom nyugdíjasai nem tudnák kifizetni a vizitdíjat a háziorvosnál.

Éger István elnök közölte, a MOK a kezdetektől nem ért egyet a vízitdíj-napidíj típusú térítésekkel, mivel azok ellenkeznek a szolidaritás elvével, az alapvető finanszírozási hiányok megoldására pedig alkalmatlanok. Az orvoskamarai elnök kifejtette: bevezetésük azért is szerencsétlen, mert kiterjeszti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az ellátó intézetek tulajdonosai (többnyire önkormányzatok) között fennálló finanszírozás bizonytalanságait a kormányzatra és az esetlegesen létrejövő pénztárakra is.

A kórházi napidíjak esetében az utóbbi egy esztendő tapasztalatai is arra utalnak, hogy a bevétel nem jelentős, az adminisztrációs többletterhekre nem gondoltak a jogalkotók.

Az alapellátás területén a továbbra is fennálló alulfinanszírozottság a praxisok működését alapvetően veszélyezteti. Ezt a kérdést a vizitdíj nem oldotta meg, sőt anyagilag aránytalanságot szült a háziorvosok között. Egy év elteltével érdemes azt is hangsúlyozni, hogy a vizitdíj nem javított érdemben az orvos és a szakszemélyzet jövedelmi helyzetén. A háziorvosok szerint a vizitdíjrendszer bevezetésének egyik legnagyobb hibája az, hogy a fizetési kötelezettséget betegségcsoportok és nem a szociális rászorultság alapján határozták meg.

Az Egészségügyi Minisztérium szerint a vizit- és napidíj bevezetésének eredeti célja a felesleges orvos-betegtalálkozók, valamint a hálapénz visszaszorítása volt, illetve a szemléletváltozás az ellátórendszer igénybevétele során. A hivatalos felmérések szerint csökkent a hálapénz az ellátás egyes területein. A szaktárca elemzése szerint a vizitdíj és a napidíj nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a társadalombiztosítás idén már nem veszteséges.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink