• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Fejlesztik a sürgősségi ellátást

Lapszemle 2018.02.08 08:29 Forrás: magyaridők.hu
Fejlesztik a sürgősségi ellátást

Fő célterület: a gyermeksürgősségi és a fővárosi, komlex ellátást nyújtó centrumok kialakítása.

Az előző uniós fejlesztési ciklushoz hasonlóan a 2020-ig tartó időszakban is kiemelt figyelmet kap az egészségügy, azon belül is a sürgősségi ellátás javítása – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A következő években az egyik legfontosabb feladatnak a kormány a gyermekbaleseti és gyermeksürgősségi osztályok fejlesztését, illetve a budapestiek számára az év minden napján és a nap minden órájában komplex ellátást nyújtó centrumok kialakítását tekinti – írja a magyaridok.hu portálja.

A sürgősségi ellátás fejlesztése több infrastrukturális fejlesztést is támogató uniós felhívás keretében, jellemzően választható tevékenységként jelent meg az előző fejlesztési ciklusban, de volt olyan pályázat is, amely új sürgősségi osztály kialakítására, meglévő fejlesztésére biztosított támogatást. A cél – mint azt az Emberi Erőforrások Minisztériumánál (Emmi) elmondták – minden esetben a szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása, a folyamatos ellátást biztosító sürgősségi osztályok kialakítása, illetve a szolgáltatások és a munkafeltételek minőségének javítása volt.

Ennek érdekében a kórházak az elnyert támogatásokból korszerűsíthették meglévő épületeiket, vagy akár újat is építhettek, helikopter-leszállóhelyet alakíthattak ki, eszközöket, műszereket vásárolhattak vagy integrált diszpécserszolgálatot hozhattak létre. Az említett felhívás részeként az Emmi tájékoztatása szerint 26 konvergenciarégiós kórház összesen nagyságrendileg 13 milliárd forint támogatást nyert el.
A megkezdett átfogó strukturális változások folytatása érdekében sürgősségi ellátást célzó fejlesztések a 2014–­2020-as uniós fejlesztési ciklusban tervezett ágazati fejlesztések között is szerepelnek – tudta meg a portál.

Ezen belül egy önálló, 14 milliárd forintos keretösszegű konstrukció kifejezetten a gyermeksürgősségi, illetve -baleseti ellátás fejlesztését szolgálja. A projektre a Heim Pál Gyermekkórházzal, a Debreceni, a Pécsi, valamint a Szegedi Tudományegyetemmel, illetve a győri és a miskolci kórházakkal konzorcium alakult az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) vezetésével.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink