• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Így rendeznék a patikai ügyeletet

Lapszemle 2017.11.27 07:17 Forrás: pharmaonline.hu
Így rendeznék a patikai ügyeletet

700 saját orvossal és patikával rendelkező településen gyógyszerautomatákat helyeznének ki.

Jövőre 700 millió helyett már több mint 1 milliárd jut a kispatikák támogatására, miközben 3,6-ról 4,1 milliárdra nő a generikus programra szánt keret, sorolta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) immár VII. alkalommal megrendezett köztestületi tanácskozásán, melyről a pharmaonline tudósított.

További fontos bevétel a patikáknak az úgynevezett szolgáltatási díj, amelynek finanszírozására 2018-ban változatlanul 4,5 milliárd forint szerepel a költségvetésben. Jelenleg közigazgatási egyeztetés alatt van az a jogszabály módosítás, amelynek értelmében a támogatásban részesülő kispatikák fiókgyógyszertárainak működtetését a jelenlegi havi 30 ezer forint helyett 60 ezer forinttal segítené az állam a gyógyszerellátás biztosítása érdekében. A támogatást kiterjesztenék – amennyiben a támogatott patika rendelkezik ilyennel – a harmadik fiókgyógyszertárra is, amely jelenleg nem részesülhet a fenti juttatásból.

Szóba került a béremelés is, hiszen a kórházi gyógyszerészek tavaly bruttó 107, idén további 100 ezer forintos emelésben részesülnek, s ez a rendezvény résztvevői szerint bérfeszültséget eredményez a szakmában. Az államtitkár szerint a szociális hozzájárulási adó csökkentése a kórházi szektorban 21 milliárdos megtakarítást eredményez, mivel ott mindenkit a valódi bérén jelentenek be. A béremelés ott okozhat gondot, ahol a dolgozók hivatalos fizetése alacsony, s a többletet zsebbe kapják.

Régi és fontos megoldandó probléma a gyógyszertári ügyelet. Erre az első javaslatok még 2001-ben láttak napvilágot, amelyet aztán 2005-ben, 2010-ben és 2014-ben újabbak és újabbak követtek, amelyeket a kamara, a magángyógyszerészek és a hálózati patikák mellett az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet is (OGYÉI) megfejelt a sajátjával. Ez utóbbi szerint 24 településen – megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban – zárástól nyitásig működne egy-egy ügyeletes patika, a fővárosban pedig 400 ezer lakosonként egy. Emellett azokban a kis vidéki városokban, ahol fekvőbeteg ellátó intézet működik zárástól késő estig ügyeletet, utána nyitásig készenlétet adna településenként egy-egy, összesen 31 gyógyszertár. A gyógyszerészi készenlét helyett további 700 saját orvossal és patikával rendelkező településen gyógyszerautomatákat helyeznének ki.

Ez utóbbitól a kamara elzárkózik, másrészről viszont kompromisszum késznek tűnik. Erről is a teljes cikkben

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink