• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Imádkoztak, hogy ne az ő műszakja alatt szüljenek

Lapszemle 2016.03.26 10:10 Forrás: Nol.hu
Imádkoztak, hogy ne az ő műszakja alatt szüljenek

A drogfüggő terhes nők és az ellátásukra hivatott egészségügy között vállal közvetítést a Józan Babák Klub.

Mint a civil szervezet konferenciáján kiderült: az egészségügynek se protokollja, se szakintézménye a droghasználó várandós anyák ellátására, így jobbára „csak" szabadulni próbálnak a problémától – olvasható a nol.hu portálján.

Első volt a speed, aztán jött a heroin, a zene, a kristály. Négy hónapos terhesen botorkáltam be a Józan Babákhoz. Csak annyit tudtam, hogy abba akarom hagyni, de senki nem tudott segíteni – idézi saját történetét egy szomorú szemű fiatal lány, Petra abban a filmben, amelyet Tóth Bálint, az Északi Támpont alkotóműhellyel forgatott a Józan Babák Klub klienseiről. Ezt az alkotást most le is vetítették a különös szakmai konferencia közönségének.

A 22 éves Petra hat éven keresztül volt drogfüggő, Németországban prostituáltként dolgozott. Kendőzetlenül, nyíltan beszél: „Az első olyan gondolatom, hogy le kell állnom, pontosan a szülinapomon, májusban volt. Akkor voltam 4 hónapos terhes, megmozdult a pocakomban a baba. Akkor kezdtem el keresgélni, hogy kell valaki, aki segít. Hiába fordultam orvoshoz. Ugyan meghallgattak, beutaltak ide-oda, de végül mindig a kapun kívül találtam magam, s legfeljebb azt a tanácsot kaptam, menjek abortuszra. Volt, hogy bevittek a toxikológiára, ám ott is hiába mondogattam: terhes vagyok, le akarok jönni a szerről, segítsenek! Kivizsgálásokra küldtek házon belül, végül egy-két nap után hazaküldtek – mesélte Petra, aki elmondta azt is, az interneten talált rá a Józan Babák Klubra, akik segítettek rajta.

Petra már két éve tiszta. Volt egy mélypontja: amikor szülés után négy napra elvitték mellőle a babát egy másik városba megvizsgálni. Ez alatt semmilyen híre nem volt róla. Azt vették el, akiért lemondott a szerről, és akkor azt hitte, ezt drog nélkül nem bírja. Aztán átlendült a holtponton, visszakapta egészséges babáját. Most tervei is vannak, szociális segítőnek tanul.

Amint elhangzik, hogy valaki droghasználóként gyermeket vár, mindenki azt mondja, hogy jajúristen, mi lesz ebből. Menjen abortuszra. Úgysem alkalmas a gyereknevelésre. Pedig általában a várandós pont nem ezt szeretné hallani – magyarázta Oberth József, a Józan Babák Klub munkatársa. A szervezet tíz éve foglalkozik drogfogyasztó terhes nőkkel, ez alatt kétszáznál is több intravénás vagy dizájnerdrogot fogyasztó kliensük volt. Oberth szerint az évente 40-50 hozzájuk forduló nő általában pontosan felismeri kritikus helyzetét, más drogfogyasztó emberekhez képest erősen motiváltak adagjuk csökkentésében, illetve a leszokásban. A náluk tapasztalt együttműködés semmilyen más szenvedélybeteg-csoportra nem jellemző.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink