• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Marikám, van ilyenünk? - élet az EESZT-vel

Lapszemle 2017.11.02 08:32 Forrás: nepszava.hu
Marikám, van ilyenünk? - élet az EESZT-vel

Kisebb-nagyobb fennakadások voltak, de végül csak belépett az ország az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe.

November elsejétől kötelező használniuk az orvosoknak és a patikusoknak is az e-egészségügyet. Szerdán jobbára csak ügyeletek működtek az országban, többet felhívtunk, s kértük, számoljanak be tapasztalataikról.

A Népszava által megkeresett két fővárosi felnőtt- és egy gyermekügyeleten azt mondták: ők még nem használják a rendszert, „csak" dolgoznak. Az egyik ügyeleten a diszpécser rá is kérdezett kolléganőjére: „Marikám, van nekünk ilyenünk?"

A Népszavának több háziorvos is arról számolt be, hogy vannak még gondjaik a rendszerhez való csatlakozással vagy az e-személyi megszerzésével, így biztosan eltart még egy ideig, amíg napi rutinként használják az új rendszert. Többen is megemlítették azt, amiről a Magyar Nemzet írt kedden: rendőrök kézbesítették az e-személyi olvasókat a rendelőjükbe.

Komáromi Zoltán háziorvost is vasárnap délután hívta a rendőrség futárszolgálata, hogy hozzák a hiányzó olvasót.
A zárt csomagban hármat kapott. Most már öt darab van – mondta, mert az okmányirodában is átvett kettőt. A futár szerint sem volt ritka, hogy valaki többet kapott, mint amennyit kért – mondta.

Egy másik orvos azt panaszolta, hogy nem sikerült eljutnia a rendszer kipróbálásáig. A program telepítése még csak sikerült valahogy, de aztán jöttek-mentek a jelszavak, így végül elakadt. Két óra kínlódás után abbahagyta. „Ha már egyszer kitalálták, miért nem jön ide valaki, és pikk-pakk felteszi, beállítja a dolgot, elmagyarázza, és kész?" Akiknek sikerült a csatlakozás, azok arról panaszkodtak, hogy lassú a recept nyomtatása, és a gép olykor lefelejti a vonalkódokat a vényről.

A lap úgy tudja, hogy mintegy 600 gyógyszertár csatlakozása is késik, mert a számítógépes rendszereiket működtető cégeknek még nem sikerült azt megoldaniuk. Ezeken a helyeken, amíg a szoftver igazítás nem történik meg, nem lehet a recepteket a „felhőben" ellenőrizni.

Fennakadásról, problémáról nem tudott a rendszer hivatalos indulásának kora délutánján Vartus Gergely miniszteri biztos. Csendesnek ítélte az e-egészségügyben ezt a napot. Hozzátette: november elseje, amúgy is csak lélektani dátum, mert az adatszolgáltatás már szeptember óta tart. Október utolsó napján több mint 7300 helyről jelentkeztek be, s mintegy 3,5 millió adat fel-, illetve letöltése zajlott.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink