• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Megbüntették a textilgyártó börtönparancsnokságot

Lapszemle 2018.02.08 09:02 Forrás: Napi.hu
Megbüntették a textilgyártó börtönparancsnokságot

A döntés megerősíti a kórházi beszállítókat képviselő szakmai szervezetet.

Egymillióra büntette a Közbeszerzési Döntőbizottság (KBD) a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát (BVOP) a steril, egyszer használatos műtéti textíliákra tavaly nyáron kiírt, majd ősszel módosított közbeszerzési eljárásban elkövetett hibák miatt. Emellett a döntés megsemmisítette a kiírásban a jogorvoslati kérelem által érintett pontokra szóló felhívást – olvasható a napi.hu portálján.

A döntés megerősíti a kórházi beszállítókat képviselő szakmai szervezet, az Orvostechnikai Szövetség (OSz) korábbi álláspontját, mely szerint a büntetés-végrehajtásnak semmi keresnivalója a magyar egészségügyi ellátórendszerben, sőt: az alacsonyabb műszaki színvonalú és minőségű termékek végeredményben a betegellátást veszélyeztethetik - kommentálta a hírt Rásky László OSz-főtitkár.

Az egészségügyi intézmények, kórházak bizonyos eszközöket a büntetés-végrehajtástól kötelesek beszerezni - hogy támogassák a rabok munkáját -, a központi ellátó szerv pedig a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP). Más piaci szereplőtől csak akkor rendelhetnek a kórházak, ha az ajánlati ár több mint 20 százalékkal alacsonyabb.

Egyes termékek - egészségügyi papírtermékek, munkaruházat - esetében működik a rendszer, az egyszer használatos nem szőtt, steril műtéti textíliák körére viszont az első tendert a Bács-Kiskun Megyei Kórház számára írták ki tavaly nyáron. Már a kiírásból feltűnt a fogvatartottakat foglalkoztató ajánlattevők behozhatatlan előnye, ugyanis 43 pontból 28 pontnak az értékelésénél a 100-ból 30 súlyszámot kapott a rabok munkája.

A 28 pont épp azt a termékcsoportot fedi le, amelyet a BV Holding Kft-vel azonos vállalatcsoportba tartozó, Sátoraljaújhelyen tiszta terű varrodával rendelkező Adorján-Tex Kft. képes szállítani - írta a Napi.hu októberben.

A kiírásban megfogalmazott szakmai elvárásokat egyes termékeknél októberben módosította a BVOP. Az eredeti specifikációban azt írta elő, hogy a betegizoláló lepedők anyaga három,- illetve néhány tételnél kétrétegű legyen, rendkívüli nedvszívó és vízzáró réteggel, hogy megfelelően sterilen tarthassa a műtéti területet, s pontosan előírta a rétegekkel szemben támasztott követelményeket.

A módosításnál azonban ezekkel funkcionálisan egyenértékűvé tette az SMS, SMMS, SMMMS technológiával készült alapanyagokat, amelyek épp a kiíró álláspontja alapján lepergetik a nedvességet, amivel állításuk szerint még jobban szolgálják a betegbiztonságot. (Ez az anyag éppen eme - nedvességtaszító - tulajdonsága miatt alkalmas operációs kabátok készítésére, miután csepp formájában leszalad róla a folyadék, a műtétek során azonban a nedvesség felszívása, megtartása is fontos, hogy az egyes testnedvek ne szennyezzék a környezetet, a személyzetet, a mikrobák ne mosódhassanak vissza az operált személybe.)

Az egyik ajánlattevő a KbD-hez fordulva kifogásolta többek között, hogy a fogvatartottak foglalkoztatása behozhatatlan versenyhátrányt jelent azok számára, akik nem foglalkoztatnak rabokat. A kérelemben megfogalmazottak szerint egy ilyen konstrukció előkészítése, az egyes konkrét fogvatartottak alkalmasságának az eldöntése, a képzés és a betanítás hosszas folyamat, emiatt nem elfogadható, hogy 10 nap álljon rendelkezésre az eljárást lezáró döntés meghozatala és a szerződéskötés között.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink