• Ónodi-Szűcs
  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

 • EBP
  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

  • EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

   EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

  • 352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

   352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

 • EESZT
  • EESZT: Határidőre minden gyógyszertár csatlakozik

   EESZT: Határidőre minden gyógyszertár csatlakozik

  • 2018: gépek válaszolnak, ha orvost hívunk

   2018: gépek válaszolnak, ha orvost hívunk

  • Egyre több páciens vált ki e-receptet

   Egyre több páciens vált ki e-receptet

Meghökkentő táplálkozási ajánlás Amerikából

Lapszemle 2017.10.05 06:40 Forrás: origo.hu
Meghökkentő táplálkozási ajánlás Amerikából

Az ajánlások kis mértékben eltérnek a korábbiaktól abban, hogy nem korlátozzák az egyének étkezése során bevitt koleszterin mennyiségét.

570 oldalas szakértői ajánlást készítettek az Egyesült Államokban az egészséges táplálkozás új irányelveiről, amely tartalmaz néhány meglepetést is. A szakértői anyag zöld jelzést ad a korlátozott mennyiségű koffeinfogyasztásnak, és nem próbálja a továbbiakban kontrollálni az amerikaiak étkezése során bevitt koleszterinjét - idézte a Medscape.com cikkét az Origora költözött szívderítő.hu.

A bizottság ajánlásai - amelyet 18 hónapos munkával készítettek elő - „új tudományos bizonyítékokat" idéznek, amelyekkel felülvizsgálják a 2010-es Amerikai Étrendi Tanácsok javaslatait. A bizonyítékok összefoglalását és az ajánlásokat az Amerikai Egyesült Államok Egészségügyi, Humán szolgáltatási és Mezőgazdasági minisztériumainak mutatták be. Ezek a minisztériumok azok, amelyek az Egyesült Államok étkezési ajánlásainak a felelősei.

Az ajánlások kis mértékben eltérnek a korábbiaktól abban, hogy nem korlátozzák az egyének étkezése során bevitt koleszterin mennyiségét. A 2010. évi diétás tanácsokban a napi koleszterin célt kevesebb, mint 300 mg-ban állapították meg. Most – mondja a bizottság – az étkezés során bevitt koleszterint „nem tartjuk olyan tápanyagnak, amely túlfogyasztható", és a legfrissebb bizonyítékok szerint „nincs érzékelhető kapcsolat" a szívbetegség és az étkezés során bevitt koleszterin között.

Az ajánlások jó hírrel szolgálnak a kávékedvelőknek is, mert a koffeint nem tartják a továbbiakban már az emberek ellenségének. Tény - ahogy a tanácsadó bizottság mondja - hogy napi 3-5 csésze kávé fogyasztása az egészséges étrend része lehet, és az adatok azt mutatják, hogy a kávé csökkenti a kettes típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ez a mennyiség 400 mg koffein naponként. A hozzáadott cukor, a zsíros tej vagy a tejszínes kávé viszont nem ajánlott!

Az étkezési ajánlások szerint legalább 1000 mg-mal kellene csökkentenie a nátriumbevitelét a napi étkezése során ahhoz, hogy a napi bevitelt 2300 mg alá vigyük le. Viszont változás, hogy a tanácsadó bizottság már nem ajánlja, hogy a napi sófogyasztás csupán 1500 mg legyen a magas vérnyomásúak, cukorbetegek vagy krónikus vesebetegek számára.

A bizottság szintén ajánlja, hogy ne fogyasszunk a napi kalóriabevitel 10%-ánál többet telített zsírból. Ami a hozzáadott cukrot illeti, ugyanezt a szabályt alkalmazzák: az ajánlások szerint a napi kalória kevesebb mint 10%-a származhat hozzáadott cukorból.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink