• Ónodi-Szűcs
  • Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

   Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

  • Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

   Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

 • EBP
  • EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

   EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

  • Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

   Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

  • Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

   Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

 • EESZT
  • EESZT: Féltérden volt, de működik

   EESZT: Féltérden volt, de működik

  • Nagykorúsítani kellene a betegeket

   Nagykorúsítani kellene a betegeket

  • Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

   Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

Sarc receptre

Lapszemle 2009.01.15 00:00 Forrás: Demokrata

A tárca áttételesen korrupcióval gyanúsította meg az egész orvosszakmát, ami a maga nemében páratlan jelenség.

Januártól kötelező szakmai továbbképzésen részt venni azoknak az orvosoknak, akik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által kívántnál nagyobb értékben írnak fel társadalombiztosítás által támogatott gyógyszert a betegeiknek - emlékeztet a Demokrata cikke.

A korbácsrendeletnek nevezett intézkedést még Horváth Ágnes egészségügyi minisztersége idején dolgozták ki, ám a szakma egyöntetű felháborodásának hatására tavaly nyáron a kormány végül elállt a bevezetésétől. Ősszel azonban újból leporolták a korábban sutba dobott tervezetet, melynek célja a hivatalos megfogalmazás szerint "a minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzése". Az előkészítők azonban azt is el akarták érni, hogy az orvosoknak ne legyen érdekük szoros kapcsolatban állni a gyógyszergyártó cégekkel. Vagyis a tárca áttételesen korrupcióval gyanúsította meg az egész orvosszakmát, ami a maga nemében páratlan jelenség, ugyanakkor beleillik abba a hangulatkeltésbe, melyet a szocialista-liberális kormány az első perctől kezdve folytat egészségügyi reformnak nevezett politikája végrehajtása érdekében.


Az eredeti elképzelések szerint pénzbüntetéssel (!) sújtották volna azokat a doktorokat, akik "rendszeresen, indokolatlanul és szakmailag megalapozatlanul" nem engedelmeskednek annak az utasításnak, hogy azonos hatóanyagú, de a társadalombiztosítás számára olcsóbb gyógyszert írjanak fel betegeiknek.


Amennyiben életbe lépett volna a korbácsrendelet eredeti változata, a háziorvosok 35 százalékának, a kórházi és más szakorvosok 44 százalékának kellett volna büntetést fizetni túlzott összegű gyógyszerfelírás miatt. Az eredeti tervezet elvetése mellett ugyanis tavaly július óta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár figyelte a gyógyszereket felíró orvosokat, előre bejelentve, hogy aki a gyógyszertámogatás összegét tartósan és legalább 50 százalékkal túllépi, tételes helyszíni ellenőrzésre számíthat.


A szakma szerint elképzelhetetlen, hogy a gyógyszerárakhoz igazítsák a terápiát, mivel ez azt jelenti, hogy a kispénzűeknek kevesebb esélyük van a gyógyulásra. Az elképzelés tehát sérti az esélyegyenlőség elvét és az orvoslás szabadságát, s megalázó módon pénzügyi szempontoknak rendeli alá a gyógyítás tudományát. Ráadásul gyakran a drágább készítmény az olcsóbb, mivel rövidebb ideig kell szedni.


Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint jogos követelmény, hogy az orvos meg tudja indokolni, milyen gyógyszert miért ír föl, s a monitorozásban sem talál kivetnivalót, ám egy ilyen rendeletet nem volna szabad addig bevezetni, míg nem látható át az egész rendszer. Ráadásul az újra felmelegített jogszabály eltér attól, amiben korábban sikerült megállapodni a kormánnyal, jelesül abban, hogy ne anyagi feltételrendszerrel szankcionáljanak - idézi a lap.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink