• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Egészségügyi digitális generációt képeznek

Regionális hírek 2018.01.29 14:42 Forrás: Semmelweis Egyetem
Egészségügyi digitális generációt képeznek

Akik itt szereztek diplomát, keresettek a munkaerőpiacon. Közel 80 százalékuk a korábbi gyakorlati helyén kap állást.

Telt ház volt az Egészségügyi Közszolgálati Kar Digitális Egészségtudományi Intézetének (DEI) idei nyílt napján. A Nagyvárad téri Elméleti Tömb (NET) szemináriumi terme megtelt az egészségügyi rendszer működése iránt érdeklődő diákokkal, akik különböző előadásokon keresztül pillanthattak be az intézet működésébe. A nyílt napon bemutatkoztak a DEI oktatói, illetve a szakon tanuló hallgatók osztották meg eddigi tapasztalataikat a képzésről - tudósított az egyetem honlapja. Dr. Szócska Miklós, a DEI rektori megbízott vezetője köszöntőjében hangsúlyozta: az egészségügy egy digitális átalakuláson megy keresztül, nemzetközileg is olyan fókuszban levő szakmáról van szó, ami biztos karriert jelent a résztvevőknek.

Dr. Szócska Miklós kiemelte, az egészségügy az egyik leggyorsabban fejlődő ágazat a világon. Mint kitért rá, az egészségügyi ügyvitelszervező félúton helyezkedik el az orvos és az informatikus között, így jártas az egészség-, az orvos- és informatikai tudományokban is. Éppen emiatt, akik itt szereztek diplomát, keresettek a munkaerőpiacon. Közel 80 százalékuk a korábbi gyakorlati helyén kap állást – ismertette az adatokat. Mint fogalmazott, gyakorlatias szakembereket igyekeznek képezni, akik a hétköznapok során együtt dolgoznak a gyógyításban részt vevőkkel. Ennek érdekében a hagyományos értelemben vett oktatáson túl a hallgatók esettanulmányokon keresztül, valós életen alapuló gyakorlatorientált feladatok megoldásával csapatban, közösen mélyítik el tudásukat. Az itt tanuló hallgatóknak lehetőségük nyílik más szakmák képviselőivel is együtt dolgozni.

A technológiai lehetőségek folyamatosan új eszközöket adnak a gyógyítás kezébe, ami újabb és újabb kihívás elé állítja az egészségügyben dolgozókat, erre készítik fel a hallgatókat a képzés során – mutatott rá. A vezető szólt arról is, hogy a jövőben milyen változások várhatóak az egészségügyben, hogyan fog átalakulni az orvos-beteg kapcsolat; az adatvédelem fontosságát is hangsúlyozta, kiemelve, hogy az adat életet menthet, gyógyítani lehet vele. Beszédének végén úgy fogalmazott: az itt tanulók részesei lesznek a gyógyítás folyamatának.

A köszöntő után az intézet oktatói tartottak előadásokat az egészségügyi szervezés alapjai, digitális egészségügy, valamint az alkalmazott informatikai rendszerek az egészségügyben címmel. Az Óbudai Egyetem oktatója pedig az okos eszközök egészségügyben betöltött szerepéről beszélt. (Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink