• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Gyógyszerészek világnapja: a gyógyítás részesei

Regionális hírek 2017.09.25 12:44 Forrás: Semmelweis Egyetem
Gyógyszerészek világnapja: a gyógyítás részesei

A friss diplomás gyógyszerészek jellemzően egy hónap alatt találnak munkát, zömmel közforgalmú gyógyszertárakban.

A gyógyszerészet iránt hagyományosan nagy az érdeklődés, minden évben túljelentkezés tapasztalható a Gyógyszerésztudományi Karon (GYTK), ebben a tanévben 150 új hallgató kezdhette meg itt tanulmányait. A friss diplomás gyógyszerészek átlagosan egy hónap alatt tudnak elhelyezkedni a szakma különböző területein, a Quacquarelli Symonds (QS) szakterületi rangsorában pedig a világ 150 legjobb gyógyszerészeti képzésében szerepel a GYTK. Dr. Zelkó Romána dékán a szeptember 25-i gyógyszerészek világnapja alkalmából az egyetem honlapjának elmondta, a kutatások és további ipari együttműködések érdekében a karon műszaki fejlesztéseket terveznek.

Aki ide jön, olyan segítő hivatást választ, amely mögött komoly tudományos háttér áll, tudása ötvözi a vegyészi és orvosbiológiai ismereteket, amely a gyógyító munka részeseként végzett tevékenység során szilárd hátteret nyújt a helyes gyógyszeralkalmazás biztosításához – összegezte a dékán.

Dr. Zelkó Romána szerint a felvételizők választását befolyásolja, hogy 2010-től a gyógyszerészet társadalmi és egészségügyi presztízse mind a közvetlen lakossági, mind a kórházi gyógyszerészet területén bekövetkezett modellkorrekcióknak és kompetenciabővülésnek köszönhetően jelentősen emelkedett. A friss diplomásaink kevesebb mint egy hónap alatt a szakma különböző szegmenseiben kezdik meg karrierjüket, amelyek közül az egészségügy a domináns: 80 százalékra tehető azoknak az aránya, akik közforgalmú gyógyszertárakban dolgoznak, 10-15 százalék a kórházi-klinikai területet választja – ismertette a dékán. A többiek a gyógyszeripar különböző területein (kutatás-fejlesztés, minőségbiztosítás, marketing), valamint a gyógyszerengedélyezéshez kapcsolódó munkakörökben (törzskönyvezés, gyógyszerhatóság) kezdenek el dolgozni – tette hozzá.

A Semmelweisen végzett gyógyszerészeket szívesen fogadják Európa más országaiban is. Dr. Zelkó Romána kiemelte, hogy az elvándorlás kisebb mértékű, mint az egészségügy más területein, ugyanakkor, mint mondta, a külföldön, jellemzően posztdoktori ösztöndíjak keretében megszerzett tapasztalatok, ismeretek hazai hasznosítása mindenki számára jó lehetőséget jelent.

A jövőbeli tervekről szólva Dr. Zelkó Romána elmondta, hogy pályázatok bevonásával a kar olyan műszerfejlesztés előtt áll, ami szükséges ahhoz, hogy a gyógyszergyártásban „forró témának" számító makromolekuláris kutatásokat végezhessenek a biológiai készítmények formulására és stabilitáskövetésére vonatkozóan. A biologikumok egyébként már jó ideje részét képezik a tananyagnak, ugyanakkor a dékán szerint ezek egyre nagyobb térhódítása miatt szükséges a kutatásban való megjelenésük is a karon. A sikeres eszközpályázatokkal lehetőség nyílhat egy kari gyógyszervizsgáló labor létrehozására olyan műszeres felszereltséggel, ami további gyógyszeripari kutatásokat és ipari együttműködéséket tehet lehetővé. A teljes cikk itt olvasható

(Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink