• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Életveszélyes lenne a korkedvezményes nyugdíj megszüntetése

Egészségpolitika 2013.11.08 13:39 Forrás: MTI

Hamarosan elkezdődik a még meglévő korkedvezményes rendszer átvilágítása?

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) szerint a korkedvezményre jogosító munkaköröket érintő átvilágítás során több területen is elvehetik a korkedvezményes nyugdíjat; ez ugyanakkor "életveszélyes" lenne a szakszervezet álláspontja szerint.

A szakszervezet pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében hozzáteszi: gyárlátogatásra hívja az Országgyűlés foglalkoztatási bizottságának képviselőit, hogy személyesen győződhessenek meg az érintettek munkakörülményeiről.

A korkedvezményes nyugdíj rendszerét több mint negyven éve vezették be, ennek alapján azok a dolgozók mehetnek korábban nyugdíjba, akik munkájuk során fokozott egészségkárosodásnak vannak kitéve.

A VDSZ annak kapcsán szeretné felhívni a figyelmet a korkedvezményes nyugdíjazás fontosságára, hogy értesülései szerint hamarosan elkezdődik a még meglévő korkedvezményes rendszer átvilágítása - áll a közleményben.

A VDSZ felhívja a figyelmet arra, hogy a tervezett intézkedés több mint 500 munkáltatót, összesen mintegy 43 ezer dolgozót érint.
A VDSZ a 2012 év végén megszűnt korengedményes nyugdíj jogintézményét is visszaállítaná, erre vonatkozóan saját javaslatot dolgozott ki a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségével (MSZOSZ) közösen. A VDSZ közlése szerint javaslatuk a korai nyugdíjazásra "az államnak egyetlen fillérjébe sem kerül".

A megszüntetett kedvezmények helyett a szakszervezet olyan, a munkáltatók által korábban is finanszírozott ellátórendszer megteremtését tartja elfogadhatónak, amely megoldást jelent az 5 évvel öregségi nyugdíj előtt állóknak. Őket a javaslat szerint nyugdíjba küldhetné a munkáltató, ha előre befizeti az államnak a járulékaikat. Ez különösen létszámleépítésnél, munkaerő-fiatalításnál humánus eljárás. A nyugdíj előtt álló dolgozók nem kerülnek utcára, a fiataloknak pedig ezzel teremthet munkahelyet a cég - hangsúlyozza a VDSZ.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink