• Ónodi-Szűcs
  • Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

   Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

  • Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

   Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

 • EBP
  • EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

   EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

  • Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

   Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

  • Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

   Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

 • EESZT
  • EESZT: Féltérden volt, de működik

   EESZT: Féltérden volt, de működik

  • Nagykorúsítani kellene a betegeket

   Nagykorúsítani kellene a betegeket

  • Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

   Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

Életveszélyes lenne a korkedvezményes nyugdíj megszüntetése

Egészségpolitika 2013.11.08 13:39 Forrás: MTI

Hamarosan elkezdődik a még meglévő korkedvezményes rendszer átvilágítása?

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) szerint a korkedvezményre jogosító munkaköröket érintő átvilágítás során több területen is elvehetik a korkedvezményes nyugdíjat; ez ugyanakkor "életveszélyes" lenne a szakszervezet álláspontja szerint.

A szakszervezet pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében hozzáteszi: gyárlátogatásra hívja az Országgyűlés foglalkoztatási bizottságának képviselőit, hogy személyesen győződhessenek meg az érintettek munkakörülményeiről.

A korkedvezményes nyugdíj rendszerét több mint negyven éve vezették be, ennek alapján azok a dolgozók mehetnek korábban nyugdíjba, akik munkájuk során fokozott egészségkárosodásnak vannak kitéve.

A VDSZ annak kapcsán szeretné felhívni a figyelmet a korkedvezményes nyugdíjazás fontosságára, hogy értesülései szerint hamarosan elkezdődik a még meglévő korkedvezményes rendszer átvilágítása - áll a közleményben.

A VDSZ felhívja a figyelmet arra, hogy a tervezett intézkedés több mint 500 munkáltatót, összesen mintegy 43 ezer dolgozót érint.
A VDSZ a 2012 év végén megszűnt korengedményes nyugdíj jogintézményét is visszaállítaná, erre vonatkozóan saját javaslatot dolgozott ki a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségével (MSZOSZ) közösen. A VDSZ közlése szerint javaslatuk a korai nyugdíjazásra "az államnak egyetlen fillérjébe sem kerül".

A megszüntetett kedvezmények helyett a szakszervezet olyan, a munkáltatók által korábban is finanszírozott ellátórendszer megteremtését tartja elfogadhatónak, amely megoldást jelent az 5 évvel öregségi nyugdíj előtt állóknak. Őket a javaslat szerint nyugdíjba küldhetné a munkáltató, ha előre befizeti az államnak a járulékaikat. Ez különösen létszámleépítésnél, munkaerő-fiatalításnál humánus eljárás. A nyugdíj előtt álló dolgozók nem kerülnek utcára, a fiataloknak pedig ezzel teremthet munkahelyet a cég - hangsúlyozza a VDSZ.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink